Géza

Nemzetközi Hárfafesztivál Gödöllőn

2005.10.05. 00:00

Programkereső

A Gödöllői Grassalkovich-kastély festői szépségű díszterme hetedik alkalommal ad otthont a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak október 8. és 16. között. A rendezvény művészeti vezetője, Vigh Andrea hárfaművész, zeneakadémiai tanár munkájának eredményeként mára a hárfás zenei világ legjelentősebb eseményei közé került a Gödöllőn évente megrendezett fesztivál.
a192cd9a-f5e6-43ef-82b3-3445188d7b31

Az idei évben a visegrádi országok művészei adnak hangversenyeket: Vigh Andrea mellett a cseh Jana Bouskova, a szlovák Papp László és a lengyel Anna Sikorzak-Olek hangversenyeit hallgathatja meg a közönség. A koncertsorozatot október 8-án Vigh Andrea hárfaestje nyitja meg, amelynek közreműködője Tokody Ilona, a világhírű szoprán lesz. Idén újabb magyar hárfaművésznő mutatkozik be: Polónyi Ágnes, aki a fiatal generáció egyik legígéretesebb képviselője. A rendezvényt záró gálakoncerten, október 16-án Jana Bousková és Vigh Andrea játszanak versenyműveket a Budapesti Vonósok közreműködésével A fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, amelyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc) segítségével rendezhetnek meg a programsorozat szervezői.

Az első hat éven végigtekintve a szervezők elmondhatják, hogy Gödöllőn évről évre valóban a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút egymásnak, hiszen olyan művészek kápráztatták el a termet szinte valamennyi koncerten zsúfolásig megtöltő közönséget, mint Marielle Nordmann, David Watkins, Jana Bouskova, Suzanne Mildonian, Maria Graf, Xavier de Maistre, Marie Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley. Sikert arattak a rendszeresen fellépő magyar művészek is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Lévai Mária, Bajtala Emese, Felletár Melinda és a Magyar Hárfaduó.

Az ötödik, jubileumi fesztiválon a világ fiatal hárfásai is Gödöllőre látogattak, amikor első ízben rendezték meg Gödöllőn a Nemzetközi Hárfaverseny. Az ifjú tehetségek hét közben kurzuson vehettek részt minden nap más-más világhírű hárfaművész irányítása mellett. A tervek szerint a versenyt a jövőben ötévente rendezik majd meg, így a következő versenyre 2008. októberében kerül sor.