Eleonóra

Óriási siker A próba az Erkelben

2005.10.06. 00:00

Programkereső

A fiatalok talán másként értékelnek, másként éreznek, de a táncban, az értékek és érzések megmutatásában ugyanolyan tehetségesek, mint húsz évvel ezelőtt – ez vált világossá A próba című rockbalett tegnapi bemutatóján. A Fodor Antal koreográfiájával, J. S. Bach és Presser Gábor zenéjével készült darab felújítása óriási sikert aratott az Erkel Színházban.

„A kor nyelvén szerettem volna megszólalni, melyet minden fiatal ért és örömmel képes befogadni” – Fodor Antal ezen szavait fiatal táncosok váltották valóra A próba XXI. századi premierjén az Erkel Színházban. Bach és Presser Gábor különleges zenéjének ötvözete, a szerelem és üldöztetés története és a Schäffer Judit tervezte egyszerre aktuális és kortalan jelmezek együttes sikert arattak.

d7517f0f-c1cd-45cd-a9e4-a13f3a0ee231

A próbát októberben további hat alkalommal mutatja be az Operaház balett-társulata. Az évad folyamán Nagy Tamás és Cserta József, Keveházi Krisztina és Tsygankova Anna, valamint ifj. Nagy Zoltán és Szegő András váltott szereposztásban táncolják Jézus, Mária Magdolna, illetve Júdás szerepét.

A rockbalett ősbemutatóját szintén az Erkel Színházban tartották 1982-ben, ahol aztán tizenhárom évig maradt műsoron. Az előadás híre és sikere nem is maradt az országhatáron belül. Az Egyesült Államoktól Indián át Nyugat-Európáig szinte az egész világon bemutatták, műsorára tűzte számos kelet-európai színház, még a világhírű leningrádi Kirov Balett is, s a világ hat televíziója készített filmet az előadásokból.

(További előadások: 2005. október 7., 12., 13., 19., 20., 21.)