Mátyás

Vastaps a Pozsonyi Nemzeti Színháznak az Operában

2005.10.11. 00:00

Programkereső

Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját adta elő szombaton a Pozsonyi Nemzeti Színház az Operaházban. A „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” elnevezésű rendezvénysorozat teltházas záróeseményén a francia darab feldolgozása hatalmas sikert aratott.
5b51ca33-80e3-4641-aef2-15840780a2b0

„Nagyon örülök, hogy az Operaház színpadán megjelenhet valami új, friss, ha úgy tetszik, modern előadás, amitől a közönség láthatóan és hallhatóan nem riadt vissza, sőt, éppen ellenkezőleg, kitörő lelkesedéssel fogadott” – mondta Kesselyák Gergely művészeti igazgató az előadást követően a pozsonyi társulat tiszteletére rendezett fogadáson. Az ezred lánya ezen feldolgozása – amelyet korábban már Miskolcon színre vitt a szlovák társulat – Jozef Bednarik rendezésével valóban különlegessé, egyedi hangulatúvá teszi ezt az amúgy is habkönnyű darabot. A díszlettervező, Vladimír Cáp kialakította miliő már első ránézésre is azt sugallja: a megfontoltságot mindenki elfeledheti, mert ami itt és most következik, az egy édeskés, lányregényekbe illő történet a maga megmosolyogtató bájosságával és humorával, olykor a színpad egészét betöltő állóképekkel, amelyeket ugyancsak nem lehet komolyan venni.

A Pozsonyi Nemzeti Színház Operatársulatának vendégjátéka a „Szlovák kultúra napjai Magyarországon 2005” című, egyhónapos rendezvénysorozat záróakkordja volt, amely során nem csupán Budapesten, hanem az ország számos egyéb városában mutatkozott be a szlovák kultúra.