Gerzson

Az év felvétele

2005.10.12. 00:00

Programkereső

Sir John Eliot Gardiner Bach-kantáta felvételei nyerték el az angol Classic FM és a Gramophone közös díját „Az év felvétele” kategóriában. A rangos zenei lap és a népszerű klasszikus zenei rádió közös díját kritikusok, szerkesztők, olvasók és rádióhallgatók szavazatai alapján ítélték oda Gardiner lemezének, amely impozáns „mezőnyben” lett első helyezett.
cb7d0c32-7997-47b2-9267-b5aecee52fdf

Sir John Eliot Gardiner és együttesei, a Monteverdi Choir és az English Baroque Soloists 2000-ben, Bach halálának 250. évfordulóján nagyszabású koncertturné keretében az összes fennmaradt kantátát eljátszották, lehetőleg a megfelelő liturgikus napon, ügyelve a koncertek helyszínéül szolgáló templomok kiválasztására is. Ezeknek a koncerteknek az anyagát adja most közre Gardiner azóta alapított saját kiadója, a Soli Deo Gloria (SDG), s az első lemez mindjárt elnyerte az „év lemeze” megtisztelő címet.

A komolyzenei piac haláláról szóló vízióknak némileg ellentmondó utóbbi év hallatlanul gazdag lemezterméséből az alábbi hat felvétel került a „döntőbe”:

Bach Cantatas Volume 1 (BWV 7, 20, 30, 39, 75, 167)
Sir John Eliot Gardiner (SDG)

Beethoven Late String Quartets
Takács Quartet (Decca)

Haydn The Seasons
René Jacobs (Harmonia Mundi)

Berlioz Les Troyens (Lord Smith)
Sir John Eliot Gardiner (Opus Arte)

Haydn The 'Paris' Symphonies (Nos 82-87)
Nikolaus Harnoncourt (DHM)

Gounod, Massenet Opera arias
Rolando Villazón (Virgin Classics)