Ágnes

Japán zenekar vendégeskedik a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.10.13. 00:00

Programkereső

Első ízben üdvözölhetjük Budapesten a tokiói NHK Szimfonikus Zenekart, amely Japán első hivatásos zenekaraként alakult meg 1926-ban Új Szimfonikus Zenekar néven. Az együttes Vladimir Ashkenazy vezényletével Takemitsu, Richard Strauss, Debussy és Ravel műveit játssza október 14-én 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.
76a61019-4656-4b56-a6c8-a33e89d4282c

Az NHK Szimfonikus Zenekart színvonala megalapítása óta – különösen Joseph Rosenstock irányítása alatt – gyorsan emelkedett, bérleti sorozatai még a második világháború idején is nagy közönséget vonzottak. 1951-től a Japán Rádió vállalja a zenekar fenntartását, s az együttes azóta viseli az NHK nevet. Meghívásukat szívesen veszik a világ nagy karmesterei. Gyakran turnéznak külföldön, és számos CD-felvételt készítettek. A zenekar vezető karmestere, Vladimir Ashkenazy világhírű zenekaroknál töltött be zeneigazgatói, illetve első vendégkarmesteri posztot. Budapesten legutóbb az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát dirigálta. Soile Isokoski finn szoprán idén már másodszor látogat Magyarországra. A műsorban szereplő Strauss-műből készült CD-je számos díjat nyert.

A változatos programot az egyik legismertebb japán szerző, Toru Takemitsu (1930–1996) kompozíciójával kezdi majd a zenekar. Takemitsut, akinek célja a japán tradíció és a nyugati zene új törekvéseinek ötvözése volt, a „csend zeneszerzőjeként” szokták jellemezni. A nyáj leereszkedik az ötszögletű kertbe című művét a Bostoni Szimfonikusok mutatták be 1977-ben. Richard Strauss Négy utolsó éneke 1948-ban született Hermann Hesse és Joseph von Eichendorff verseire. A mű az elmúlás, a melankólia, a halálvágy megrendítő kifejezése. Egészen más hangulatú Debussy Játékok című balettzenéje, amelyet 1913-ban Nizsinszkij főszereplésével mutatott be a párizsi Orosz Balett. A könnyed játék egy elgurult teniszlabda körül bonyolódik. 1912-ben, Longosz antik görög író pásztormeséje alapján szintén Gyagilev társulatának íródott Ravel műve, a Daphnis és Chloé. A balettből két szvit készült; ezen az estén a második hangzik majd el.