Ágnes

Észak-Amerikában turnéznak az ELTE együttesei

2005.10.20. 00:00

Programkereső

Hét várost érintő koncertkörútra indul az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az Amerikai Magyar Koalíció szervezésében. Október 21-től november 3-ig amerikai és kanadai helyszíneken lépnek fel az együttesek.
1f73898a-f5c6-49b5-a383-ca02628a8587

A turné első állomása Toronto, ahol a Kanadai Magyar Kultúrközpontban (Magyar Ház) szerepel a kórus és a zenekar. Ezután Vancouver (Tom Lee Music Hall), Seattle (Benaroya Hall, Nordstrom Recital Hall), Oakland (Regents Theater, Holy Names University), San Francisco (First Unitarian Universalist Church Sanctuary, Knuth Hall, San Francisco Állami Egyetem, Kreatív Művészetek Kara) és New York (St. Peter’s Church) következik, majd november 3-án a New Brunswick-i Kirkpatrick Chapelben adott koncert zárja a hangversenykörutat.

Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az elmúlt évek során több mint negyven külföldi vendégszereplésen vett részt. Az együttesek Európa csaknem valamennyi országában jártak, sőt, 1972-ben és 1997-ben emlékezetes koncertturnét tettek az Egyesült Államokban is. Az együttes alapítója és vezetője Baross Gábor karmester Liszt Ferenc-díjas, Kiváló és Érdemes Művész. A kórus rendszeresen énekli Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit. Repertoárján a reneszánsz és barokk kor zeneszerzőinek művei éppúgy megtalálhatóak, mint a bécsi klasszika képviselőinek alkotásai. Hangversenyeinek programjából nem hiányoznak a kortárs magyar zeneszerzők művei sem, amelyek közül sok a kórusnak és vezetőjének ajánlva készült.

A Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar koncertturnéját az Amerikai Magyar Koalíció szervezi, mely feladatai közé sorolja az oktatási és kulturális együttműködés szorgalmazását az Egyesült Államok és Magyarország között, valamint azt is, hogy táplálja a magyar történelem és kultúra iránti érdeklődést Amerikában.