Gerzson

Illényi Katica – a dallamos jazz és a komolyzene

2005.10.22. 00:00

Programkereső

Illényi Katica hegedűművész október 29-én a Nemzetei Hangversenyteremben ad koncertet, amelyen a szving-korszak slágerei, a dallamos jazz és a komolyzene műfaja egyaránt megtalálható lesz.
3c7b2e99-717e-498d-bad9-ad32d58cfdfc

A népszerű előadó az ének, a hegedű és a tánc ötvözőjeként egyedülálló műfajt teremtett a hazai és a nemzetközi koncerttermek színpadán. Illényi Katica már a Zeneakadémia évei alatt reflektorfénybe került, de hamarosan szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Friss diplomás hegedűművészként külföldön szerepelt a magyar operett csillagaival, de a zenekari árok helyett a színpadot választotta. Eljátszotta a leghíresebb szubrett- és musicalszerepeket. A magyarországi fellépések mellett meghívták, majd újra és újra visszahívták az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, valamint számos európai nagyvárosba is. Egyre inkább úgy érezte, hogy a szving és a jazz erőteljes zenei műfajával, illetve e műfaj legnagyobbjainak ihletésére képes leginkább kifejezni azokat az érzéseket és hangulatokat, amelyeket meg akar osztani hallgatóival. Hamarosan önálló műsorokkal lépett színpadra, és sokoldalú előadóművészi tehetségével, magával ragadó egyéniségével rabul ejtette közönségét.

Eddig két albuma jelent meg: 2002-ben a Premier című, stúdiófelvételeket tartalmazó album, amely a Magyar Rádió eMeRTon díját kapta, valamint 2005 nyarán a Mézillatú nyár című koncertalbum a Thália Színházban megrendezett önálló est anyagával. Az október végi koncerten a szving-korszak legnépszerűbb magyar és nemzetközi slágerei, világhírű filmzenék és dallamos jazz melódiák mellett elhangzik Bach d-moll kettősversenye is. Az est vendégművészei a Bolyki Brothers énekegyüttes tagjai, Illényi Csaba hegedűművész és Pirovits Árpád sztepptánc művész lesznek. Közreműködik az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Bolba Kvartett, Fekete-Kovács Kornél és a BSW Brass.