Eleonóra

Először kerül aukcióra az egyik Paganini-hegedű

2005.10.27. 00:00

Programkereső

Első ízben értékesítik árverésen Niccolo Paganini (1782-1840) olasz hegedűvirtuóz egyik hangszerét. A cremonai Carlo Bergonzi remekműve ötszázezer fontos (185 millió forintos) kikiáltási áron kerül kalapács alá.

Paganini 1840-ben bekövetkezett halálakor fia, Achille húsz mesterhegedűt örökölt, köztük tíz Stradivari-t - tájékoztat a Podrobnosti című orosz nyelvű hírportál. A most a Sotheby´s aukciós ház árverésére bocsátott hegedű egyike az ötven fennmaradt Carlo Bergonzi féle remekműnek. A mester, aki Guarneri és Stradivari után harmadiknak számit a híres cremonai hegedűkészítők sorában, 1720-ban alkotta a szóban forgó hangszert.

Legutóbb 1984-ben került árverésre Carlo Bergonzi által készített hegedű, amely százhúszezer fontért, azaz mostani árfolyamon több mint 44 millió forintért cserélt gazdát. Tim Ingles, a Sotheby´s hangszerosztályának vezetője szerint a most árverésre kerülő hegedű nincs a legjobb állapotban, mivel játszottak rajta, és ez kihathat az árra. Szerinte olyasvalaki vásárolja majd meg, aki maga játszik majd a hangszeren, vagy akinek a nevében szólaltatja meg valaki a nevezetes hegedűt.