Géza

A 20 éves Nemzeti Énekkar jubileumi bérlete

2005.10.28. 00:00

Programkereső

Az ebben az évadban húsz éves jubileumát ünneplő Nemzeti Énekkar hat hangversenyből álló sorozata november 15-én kezdődik a Nemzeti Hangversenyteremben. E jubileumi bérlet minden egyes előadásán elhangzik majd egy-egy oratorikus mű, s mellette néhány alkalommal egy-egy zongoraverseny vagy más zenekari darab.
95f37457-4363-4f4c-8146-61e1e2813d14

A november 15-ei első hangversenyen Mendelssohn Lobgesangja szólal meg kitűnő énekes szólisták közreműködésével, valamint Schumann a-moll zongoraversenye Ránki Dezső szólójával, de lesz Mozart-est, felcsendül Verdi Requiemje, Honegger Jeanne d’Arc a máglyán című oratóriuma, Rossini Stabat Matere és Bernstein Kaddis szimfóniája is.

Két koncerten az Nenzeti Filharmonikusok játszanak, a többi előadáson mindig más-más együttes: a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, valamint a pécsi Pannon Filharmonikusok. Kétszer Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója áll a karmesteri dobogón, egy előadást a Nemzeti Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, Berkes Kálmán vezényel, a többi hangversenyt Lawrence Foster, Lukács Ervin, illetve Hamar Zsolt dirigálja.

A már említett Ránki Dezső mellett olyan nagyszerű szólistákat hallhat a közönség, mint Ingrid Fliter, Jandó Jenő, Mandel Róbert, illetve Kolonits Klára, Korondi Anna, Wiedemann Bernadett, Gunji Tadayoshi és Fokanov Anatolij. Honegger művének két prózai szerepében pedig Für Anikó és Dunai Tamás lép fel.

A Pászti Miklós által 1986-ban alapított Nemzeti Énekkar oratorikus debütálása – akkor még Állami Énekkar néven – Beethoven Missa Solemnise volt Doráti Antal vezényletével, az év márciusában. Antal Mátyás 1990 óta tölti be a karigazgató tisztét. Az énekkar repertoárja rendkívül gazdag: Bachtól, Schütz-től kezdve kortárs zeneszerzőkig, az a capella kórusművektől a nagy klasszikus oratóriumokon keresztül az operáig terjed, sőt a jazz műfajában is megfordultak. Jubileumi sorozatuk méltó összefoglalása eddigi munkájuknak.