Gerzson

A Bartók rádió novemberi hírei

2005.10.29. 00:00

Programkereső

A Magyar Népzene és Népköltészet Hete programjaival, a Magyar Rádió zenei együtteseinek hangversenyeivel és Eurorádiós közvetítésekkel várja a hallgatókat november során a Bartók rádió. A részletes ismertetők az alábbiakban olvashatók.
d1b97df1-40b2-43a9-b3e4-fd5024f9168c

A Magyar Népzene és Népköltészet Hete (november 14–20.)
„Különös jelenség a népzene, a népköltészet. Megfoghatatlan. Sokkal többet raktároz el a múlt szellemi értékeiből, mint az írásos emlékek. Megérint bennünket gyermekkorban a népmese, a gyerekdalok, a gyermekjátékok világában, majd felnőttkorban a hangversenytermekben Bartók, Kodály, Bárdos, Lajtha és a többiek műveit hallgatva. Ezekben a napokban megkülönböztetett figyelemmel fordulunk a népzene, a népköltészet, a népdal felé. (…) Több olyan egyedi összeállítás készült, melyek népi hagyományainkhoz, a magyarság kultúrkincséhez, szellemi javaihoz még közelebb visznek” – írja a sorozatról a szerkesztő, Dévai János.

A MR zenei együtteseiről
Folytatódik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának oratórium-bérlete a Zeneakadémián: november 3-án Stravinsky Zsoltárszimfóniája és Webber Requieme hangzik el Kovács László vezényletével, majd 17-én egy szokatlan összeállítás, Schönberg Egy varsói menekült című műve és Beethoven IX. szimfóniája lesz hallható Fischer Ádám irányításával. November 9-én Tihanyi László, 20-án Fischer Ádám, 28-án Jan Schultsz dirigálja a Rádiózenekart az Olasz Kultúrintézetben.

Eurorádiós közvetítések
Novemberben Hamburgból, Münchenből, Londonból, Budapestről, Torontóból és Frankfurtból sugároz hangversenyeket az Eurorádió. A budapesti koncertet november 18-án „A magyar jazz-élet három generációja” címmel rendezik meg a MR Márványtermében. Külföldi operaközvetítésre is sor kerül: november 12-én a londoni Covent Gardenből Michael Tippett Szentiván napi házasság című művét, november 19-én a Kanadai Operaházból Rossini Tankrédját sugározza a rádió. Az előbbi előadás karmestere Richard Hickox, utóbbié Will Crutchfield lesz.