Mátyás

Koreai tenor játssza Bánk bánt Németországban

2005.10.30. 00:00

Programkereső

Koreai tenorral, Seung Jin Choi-jal a címszerepben mutatták be ötven év után ismét Erkel Ferenc Bánk bánját Németországban. A Bánk bán dallamai ezt megelőzően utoljára 1955-ben csendültek fel német színházban, Dessauban.

A premier színhelye szombaton este a dán határhoz közel fekvő, Schleswig-Holstein tartománybeli Flensburg volt, ahol Frigyesi András, a budapesti Várszínházban működő német színház intendánsa, Nádasdy Kálmán tanítványa állította színpadra Erkel művét.

Tíz náció lányai és fiai működtek közre a német nyelvű flensburgi produkcióban, Petúr bán szerepét szombaton a lengyel Jacek Janiszewski énekelte. Frigyesi András az MTI-nek elmesélte, hogy nyolc évvel ezelőtt kezdte eljuttatni Flensburgba a Bánk bán különböző felvételeit, s a németek fájlalták, hogy csak ilyen későn ismerhették meg a magyarok nemzeti operáját. Flensburgban a Nádasdy-féle változatot és az eredetit "gyúrta össze" Frigyesi András, Biberach alakja hangsúlyozottabb, s nem nagyon ismert intermezzókat is játszanak.

Michael Grosse, a produkciót felvállaló tartományi színház intendánsa a premier alkalmából azt emelte ki, hogy Magyarországon a Bánk bán még mindig formálja a nemzeti tudatot. "Az Európai Unió bővítésének és a globalizációnak a korában az identitás megtalálása és megőrzése, s ezekkel összefüggésben a haza kérdése dilemmát okoz. A keresés közben a haza mítosszá válik - számunkra is, az opera hősei számára is" - állapította meg az intendáns.

Az előadás dramaturgja Regina Haertling, zenei vezetője Florian Frannek, a díszletet Marlit Mosler, a jelmezeket Helmut Pock tervezte. A flensburgi produkció iránt élénk az érdeklődés. A színház 460 férőhelyes, jegyigénylések érkeznek Dániából, de Berlinből és Stuttgartból is, ahol népesebb magyar kolónia él. Flensburgban és a tartományban egyelőre 15-20 előadással számolnak, s anyagi kérdés, hogy turnézzanak is a produkcióval.