Konrád, Tivadar

Nemzetközi Liszt-fesztivált rendeztek Franciaországban

2005.11.02. 00:00

Programkereső

Balog József, a budapesti Liszt Ferenc hanglemezverseny 2005-ös nagydíjasa „fiatal virtuózként” kapott meghívást a fesztivál mesterkurzusaira.

Balog József zongoraművész koncertjével ért véget kedden a franciaországi Chateauroux-ban megrendezett Lisztomanias elnevezésű nemzetközi Liszt Ferenc-fesztivál.

A magyar és francia kulturális minisztérium fővédnöksége alatt október 28. és november 1. között negyedszerre szervezték meg a francia kisvárosban a magyar zeneszerző műveinek szentelt rendezvénysorozatot. Az amerikai filmekből is ismert, népszerű francia színész, Lambert Wilson díszelnökségével fémjelzett zenei fesztivál idén a Liszt szemben Beethovennel alcímet kapta.

A kisváros kulturális központjában rendezett hangversenyek mellett – amelyeken többek között Mikhail Rudy és Giovanni Bellucci is fellépett –, a két zeneszerzőhöz kapcsolódó kiállításokra és előadásokra is sor került Chateauroux múzeumaiban, kávéházaiban és kápolnájában.

Balog József, a budapesti Liszt Ferenc hanglemezverseny 2005-ös nagydíjasa „fiatal virtuózként” kapott meghívást a fesztivál mesterkurzusaira. A magyar zongoraművész a záróhangversenyen a fesztiválra meghívott fiatal virtuózokkal és improvizátorokkal adott közös koncertet.