Konrád, Tivadar

Rost Andrea két estje

2005.11.04. 00:00

Programkereső

Napjaink egyik legünnepeltebb magyar származású lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő novemberben két alkalommal lép a magyar közönség elé. 7-én a Nemzeti Hangversenyteremben operettestet ad, 11-én pedig a Zeneakadémián Mozart-áriákat énekel.
f4d1bc8e-78a0-45f6-b14b-feabff15c5fb

A Nemzeti Hangvesrenyteremben részletek hangzanak el Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Offenbach és Strauss operettjeiből. Közreműködik Roberto Sacca (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Pál Tamás vezényletével.

A Zeneakadémia Alma Mater sorozatának keretében 11-én est fél nyolctól részletek hangzanak el Mozart Cosi fan tutte, Don Giovanni, A varázsfuvola, A színigazgató és Figaro lakodalma című operáiból. A közreműköő Weiner-Szász Kamarazenekart Pál Tamás vezényli. A Zeneakadémia egykori növendéke, aki mára a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett, jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlja fel, ezzel segítve Alma Materét.

A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, az idén 130 éves Zeneakadémia „Alma Mater Koncertek” névvel indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát. Az intézmény célja, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater Koncerteken fellépnek az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai. „A hasonlíthatatlan épületünket, termeinket reprezentatív megnyilvánulásaink terévé kívánjuk avatni. Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen” – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az Alma Mater Koncertek következő előadásán, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara játszik, amelyen Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája lép fel. A hangversenyen Haydn Lakatlan sziget-nyitánya, C-dúr gordonkaversenye, valamint Beethoven III. „Eroica” szimfóniája lesz hallható.

Decemberben két előadás szerepel a sorozat programján: 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, december 15-én pedig az Egyetem idén 40 éves jazztanszéke ad jubileumi koncertet a tanszék tanárai és hallgatói közreműködésével.