Béla

Orosz műsor a Nemzeti Filharmonikusokkal

2005.11.08. 00:00

Programkereső

Egy nagyon fiatal, mindössze huszonhat éves, ám máris szép nemzetközi sikereket maga mögött tudó kazah karmester, Alan Buribayev vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart november 10-én, csütörtökön 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.
6ac42253-a955-416f-8a34-f6bcc0ef0960

A kazah karmester 1979-ben született, zenész családban. Hegedűművészi és karmesteri diplomát szerzett a Kazah Állami Konzervatóriumban, dirigensi tanulmányait aztán Bécsben folytatta, Uros Lajovic irányításával. A zágrábi Lovro von Matačic Karmesterverseny megnyerése után számos meghívást kapott különböző európai zenekaroktól. 2001-ben a koppenhágai Malko Karmesterversenyen különdíjjal jutalmazták ígéretes tehetségét, és még ugyanabban az esztendőben első díjat nyert az Antonio Pedrotti Versenyen.

2002-ben a Royal Philharmonic Orchestrát vezényelte Almatiban, a koncert műsorán Elgar Enigma-variációi is szerepeltek. Abban az évben debütált a Drezdai és a Szentpétervári Filharmonikusokkal is - mindkét együttes rögtön visszahívta. A szentpéterváriakkal aztán "terven felül" is találkozott, 2003 októberében ugyanis Jurij Tyemirkanovot kellett beugrással helyettesítenie az együttes tokiói és nagoyai koncertjén, amelyek szólistája Gidon Kremer volt. Londonban részt vett az Allianz Kulturális Alapítvány, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Philharmonia Zenekar és a South Bank Centre által közösen szervezett Nemzetközi Karmester Akadémián, Kurt Masur és Christoph von Dohnányi irányításával. Alan Buribayev az Asztanai Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Meiningeni Színház főzeneigazgatója.

A koncert első felében Sosztakovics Dal az erdőkről című héttételes, gyerek- és vegyeskart alkalmazó oratóriuma hangzik el, amelynek szüzséjében a komponista – miután 1948-ban tanári állásából eltávolították, műveit gyakorlatilag feketelistára helyezték és kottáit bezúzták – látszólagos behódolásként a sztálini természetalakítási programnak, újraerdősítési kampánynak állít emlékművet. Az orosz nyelvű előadásban a Nemzeti Énekkar mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, valamint Rozsos István és Rácz István közreműködik. A hangverseny második részében Csajkovszkij III., D-dúr szimfóniája hangzik el. Az 1876-ban, Szentpétervárott bemutatott mű – a szerző hat szimfóniája közül az egyetlen dúr hangnemű – szokatlanul gyorsan, alig néhány hét alatt készült el, csaknem egy időben Csajkovszkij két máig legnépszerűbb alkotásával, a b-moll zongoraversennyel és a Hattyúk tavával.