Konrád

„Török” koncert Pécsett

2005.11.08. 00:00

Programkereső

Pécs emblematikus épülete, a Dzsámi sokáig a leigázottság, a hódoltság szimbóluma volt – mára a közös múlt, és talán a közös jövő jelképe lett. A pécsi Pannon Filharmonikusok november 10-i, Dzsámi című koncertjének programján „törökös” művek szerepelnek, a hangverseny karmestere a török származású, Magyarországon tanult, többszörös díjnyertes dirigens, Alpaslan Ertüngealp.
91e835a5-90c3-440f-8fe9-7fbcaab88ae4

A PTE Aulájában 19:30-kor kezdődő koncert programjából nem hiányozhatnak a klasszikus zene "törökös" melódiái, de az érdeklődők ízelítőt kaphatnak hagyományos török világ muzsikáiból is. Mozart Szöktetés a szerájból című operájának nyitánya után Ferit Tüzün: Anadolu'dan Esintiler és Ulvi Cemal Erkin: Köcekce című műveei, majd Rossini: A török Itáliában-nyitánya és Haydn G-dúr „Katona” szimfóniája hangzik el.

Alpaslan Ertüngealp s komolyzenei világ egyik legjelentősebb karmesterversenye, az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterverseny 2002-es győztese Alpaslan Ertüngealp hét évesen kezdte zenei tanulmányait. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán 1993-ban, karmesterszakán 1999-ben mester fokozattal diplomázott. Az 1998-as budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen és az 1999-es szentpétervári Nemzetközi "Prokofjev" Karmesterversenyen harmadik díjat nyert. 2001-ben a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestereként kapott kinevezést. 2002 decemberében megalapította az "Acadimia Kamarazenekart", amelynek jelenleg művészeti vezetője, vezető karmestere. Napjaink kiemelkedő zenekaraival lép fel világszerte.