Zita, Mariann

Két vendégjáték a Tháliában

2005.11.14. 00:00

Programkereső

A Miskolci Nemzeti Színház két színdarabbal nyitotta meg az idei évadot. A Szép kilátás című színjáték és az Agyő Európa, Európa agyő című fantázia nemzetközi vállalkozásként jött létre, és most mindkettő a budapesti Tháliában is bemutatkozik.

Paolo Magelli nemzetközi hírű olasz rendező alkotótársai a magyar színészek mellett a világhírű zeneszerző és hegedűművész, Alexander Balanescu, és a rendező állandó munkatársa, a horvát színházi élet neves képviselője, Željka Udovičić dramaturg.

A Szép kilátás szerzője, Ödön von Horváth a hontalan, vándorló, kutató és kritikus alkatú közép-európai megtestesítője, az Osztrák-Magyar Monarchia szülötte, aki magyar volt, de németül írt.

Az Agyő Európa... című fantáziának sok szerzője van: Paolo Magelli munkatársainak, ismerőseinek és a színészeknek az emlékeiből, írásaiból, sztorijaiból írta dramaturgjával közösen a szöveget. A műben fontos szerepet kap Alexander Balanescu zenéje, amelyet a színház zenekarából alakult Kis Szeptim Zenekar élőben játszik a színpadon. A Thália Színház előadásain Alexander Balanescu is zenélni fog. A látványos mozgás Krámer György koreográfus munkája.

A Szép kilátás bemutatója a Tháliában november 25, 26-án este 6 órától, az Agyő Európa, Európa Agyő című fantázia előadása pedig november 25-26-án este fél tíztől, november 27-én pedig este 7 órától lesz.

Agyő Európa, Európa agyő a Millenárison december elsején is látható

A Budapesti Millenárison a Jövő Háza Fesztivál nyitórendezvénye a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékában az Agyő Európa, Európa agyő című fantázia lesz. A színmű rendezője Paolo Magelli, a zeneszerző Alexander Balanescu, aki előadásnak maga is közreműködője, a műsoron az ő koncertje is szerepel.