György

Aprólékos munkát végeznek a Magyar Rádió elismert hangrestaurátorai

2005.11.15. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Archívuma 800 ezer hanghordozón több millió percnyi felvételt tárol. Ezek megmentésén dolgozik immár tíz éve a hangrestauráló stúdió. Kedden szakmai bemutatót tartottak.

"A világ bírája, a történelem fog e kérdésre felelni” – hangzanak Kossuth Lajos szavai 1890-ből. A felvételt egy sokszor lejátszott rossz minőségű viaszhengerről mentette meg a Magyar Rádió hangrestauráló csoportja. A munkát vezetőjük, Fényes Péter így jellemezte:

- Kossuth hangjánál igazából nem tudtunk brillírozni, annyira szélsőségesen rossz felvétel, gyakorlatilag az emberi beszédhang alig vehető ki. Ennek az az oka, hogy nagyon sokszor lejátszották ezt a viaszhengert - így Fényes Péter.

A világ több országában ismert és elismert csoport vezetője bemutatott néhány lakklemezt, illetve egy több mint 50 éves, láthatóan mellkas röntgent ábrázoló röntgenfilmből kivágott korongot, melynek műanyagjába az ínségesebb időkben karcoltak hangot. Az ezeken található felvételeket jól meg lehet tisztítani a recsegéstől, sistergéstől vagy zúgástól. A hangrestaurálás persze igen időigényes feladat – mondta Fényes Péter.

- Ha pontosan megtaláljuk azt az eszközt, ami optimális ahhoz a felvételhez, és szerencsénk is van – mert azért ezen is múlik –, akkor is 10-20-30 szoros idő a restaurálás, mint az eredeti felvétel elkészítése. Akár egy hétig is dolgozik az ember egy fél órás-órás hanganyaggal.

A felvételeket csak olyan minőségig javítják fel, ahogy azokat a rögzítés idején hallhatták. Ez nem technikai, hanem etikai kérdés – tette hozzá Fényes Péter.

- Más jellegű restaurálás kell a több évtizedes felvételeknél, mint a modernek esetében, hiszen utóbbi esetében nem a hanghordozóval van baj, hanem valamilyen technikai malőr miatt kell egy felvételt rekonstruálni. A történelmi hangfelvételeknél, melyek a század első felében készültek, ott a hanghordozók tökéletlensége és az eltelt hosszú idő miatt bekövetkezett állagromlás miatt szükséges a restaurálás. A Magyar Rádió volt tulajdonképpen az országban az egyetlen, amely a húszas-harmincas-negyvenes években rögzítette a különböző eseményeket, kulturális, politikai rendezvényeket…

- Mire a legbüszkébbek?

- Számomra Louis Armstrong népstadionbeli koncertje a legértékesebb 1965-ből. Ez nem egy annyira régi felvétel, de abban a politikai helyzetben, ami a hatvanas években Magyarországon volt, nagyon érdekes dolog volt, hogy Armstrong eljöhetett. A régebbiek közül, a negyvenes évek politikai hangfelvételei különböző Horthy-beszédek, aztán a háború utáni koncepciós perek.

Az újjáéledt felvételek jelentős része még most CD-n van, de a tervek szerint másfél-két éven belül már mindet számítógépeken tárolják a Magyar Rádiónál.