Béla

Valerij Gergijev Polar-díjas

2005.11.15. 00:00

Programkereső

A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev lesz a rangos Polar Zenei Díj egyik 2006-os kitüntetettje. Az egymillió svéd koronával (nagyjából 26 millió forinttal) járó elismerést 2006. május 22-én adja át XVI. Károly Gusztáv svéd király. Gergijev mellett a legendás angol rock-zenekar, a Led Zeppelin részesül az elismerésben.
073e5b2d-1068-42f0-83b9-c4b03bda038d

Ake Holmquist, a Polar-díj bizottság elnöke elmondta, hogy Gergijev azért kapta a díjat, mert „egyedülálló és felvillanyozó zenei képességeinek köszönhetően elmélyítette és megújította a nagy tradícióhoz való viszonyunkat, s a mai változó világban is képes volt megerősíteni a művészi zene szerepét és jelentőségét.”

Gergijev a szentpétervári Mariinszkij Színház művészeti igazgatója, zeneigazgató a Rotterdami Filharmonikus Zenekarnál, vezető vendégkarmester a New York-i Metropolitan Operában, s 2007 januárjában veszi át a Londoni Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének tisztségét Sir Colin Davistől.

A Polar-díjat 1992-ben alapította az ABBA zenekar szövegírója és menedzsere, Stig Anderson. A Polar-díj bizottsága minden évben két különböző zenei műfajban dolgozó művésznek – vagy együttesnek – ítéli oda az elismerést. A korábbi díjazottak között találjuk Ligeti Györgyöt, Nikolaus Harnoncourt-t, Msztyiszlav Rosztropovicsot és Pierre Boulezt, valamint Sir Paul McCartney-t, Dizzy Gillespie-t és Bruce Springsteent is.