Konrád

Az év zeneművésze

2005.11.16. 00:00

Programkereső

Idén novemberben ötödik alkalommal adták át a Magyar Klasszikus Zenei és Jazz Díjat. A díjkiosztó gálaestre Szolnokon, a Szigligeti Színházban került sor tegnap este. Az év legkiemelkedőbb zenei teljesítményeiért járó szakmai elismerést a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója alapította 2001-ben. Idén két fődíjat, négy kategóriadíjat és két különdíjat adtak át.
6a62b278-2bad-47db-a5d8-8ed21d94e2b5

Magyar Klasszikus Zenei Díj 2005: Seres Dóra fuvolaművész nemzetközi összehasonlításban is páratlanul sikeres pályakezdéséért, rangos versenygyőzelmeiért, játékának a technikai perfekción messze túlmutató zenei mélységéért.

Magyar Jazz Díj 2005: Dresch Mihály szaxofonművész, zeneszerző a kárpát-medencei folklórkincs értékeit felmutató és közvetítő, azokat a jazz nyelvezetével és ritmikájával a legmagasabb szinten ötvöző, egyéni stílusú hangszeres játékáért és kompozícióiért.

Az év magyar klasszikus lemeze: Beethoven összes cselló-zongora műve. Perényi Miklós (cselló), Schiff András (zongora) (kiadó: ECM Records – MusiCDome)
Az év külföldi klasszikus lemeze: Szymanowski: Zongoraművek. Piotr Anderszewski (zongora) (kiadó: Virgin Classics – EMI)
Az év magyar jazzlemeze: Borbély Mihály Quartet: Meselia Hill (kiadó: BMC Records)
Az év külföldi jazzlemeze: Wayne Shorter Quartet: Beyond the Sound Barrier (kiadó: Verve – Universal)

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-európai országok, az úgynevezett Visegrádi Négyek zenei együttműködését segítő törekvésekért a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál alapítója, Karacs Ferenc és művészeti vezetője, Finok Zoltán különdíjban részesült. A 20. századi és a kortárs magyar zeneszerzés teljes spektrumát átfogó, kimagasló művészi és technikai színvonalú hanglemezkiadványaiért a Hungaroton Records Kiadó kapott különdíjat.