Márk

Indul a MÁV Szimfonikusok Mesterbérlete

2005.11.16. 00:00

Programkereső

A MÁV Szimfonikus Zenekar különleges koncertsorozattal, igényes műsort és neves művészeket felvonultató hangversenyekkel várja az érdeklődőket a Művészetek Palotájában. A nyitóelőadás november 16-án este hangzik fel a Nemzeti Hangversenyteremben.

A Mesterbérlet első estjén Schumann a-moll zongoraversenyét és Mendelssohn Lobgesangját hallgathatja meg a publikum Lukács Ervin vezényletével. A közreműködök: Korondi Anna, Halmai Katalin, Mukk József és a Nemzeti Énekkar. A zongoraverseny Ránki Dezső előadásában hangzik fel, akinek felkérésével az együttes bérlőinek és a zenekar tagjainak régi vágya teljesül.

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő dirigens, Jurij Szimonov hosszú évek óta szívesen látott vendége a MÁV Szimfonikusoknak, s a Nemzeti Hangversenyteremben adott november 30-i estjének rendhagyó színfoltja lesz az általa javasolt híres orosz hárfaművésznő, Ilona Nokelainen fellépése. A hangversenyen Liszt Mazeppája, Glier Hárfaversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el.

A Mesterbérlet vendégművészei közül kiemelkedik Kobayashi Ken-Ichiro, a japán karmester ugyanis a MÁV-koncertek közönségének és a budapesti publikumnak is régi kedvence. Kobayashi pedig többször nyilatkozott már arról, mennyire jó szívvel gondol vissza az első közös koncertjükre, hiszen a karrierjét megalapozó Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar volt az első együttes, amelyet hazáján kívül vezényelt. 2006. február 18-i hangversenyének szólistája Kokas Katalin lesz, a műsorban Mozart D-dúr hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája szerepel.

c814d2bc-8478-409f-9862-8dbbce932173

Kelemen Barnabás és Fenyő László néhány esztendővel ezelőtt a Versenygyőztesek Fesztiválján már játszotta a MÁV Szimfonikusokkal Brahms Kettősversenyét. Azóta mindketten rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, számos újabb megmérettetésen szereztek első díjat, és csodálatos hangszereket kaptak a kezükbe. Így kivételes élménynek ígérkezik 2006. április 20-i hangversenyük, amelyen ismét együtt adják elő Brahms művét. A Kettősversenyt két másik remekmű fogja közre: Mozart A varázsfuvola című operájának nyitánya és Bartók Concertója. Gál Tamás, a MÁV Szimfonikusok Liszt-díjas vezető karmestere számára, aki immár tizennyolc esztendeje áll a MÁV Szimfonikusok élén, jelképes fontosságú mindkét mű.