György

A Filharmóniai Társaság segítséget kér

2005.11.17. 00:00

Programkereső

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kilátástalan anyagi helyzetére hivatkozva segítséget kért a kulturális tárcától és az Országgyűlés kulturális bizottságától a BFT választmánya - erről Mali István, a testület megbízott elnöke beszélt.

A kulturális minisztérium politikai államtitkárához írott és múlt héten postázott levélben az olvasható, hogy Bozóki András miniszter több nyilatkozatában téves alapállásból kiindulva indokolta támogatásának visszatartását.

A BFT méltatlannak érzi, hogy a miniszter a zenekar egyesületi formáját jelölte meg a támogatás ellehetetlenülésének okaként. A BFT szerint hátrányos megkülönböztetés, hogy a Magyar Állami Operaház zenekarának művészei - akik a dalszínház opera- és balett előadásain való közreműködésért kapják fizetésüket - elesnek a támogatástól „csak azért, mert Erkel, Dohnányi, Ferencsik és utódaik a színházi munka mellett, egyesületi formában hozták létre a zenekart és építették a magyar zenekultúrát”.

Az Országgyűlés kulturális bizottságához intézett levélben a BFT úgy fogalmaz: az elmúlt években sajnálatos, érthetetlen folyamat zajlik, amely a társaság ellehetetlenülését eredményezheti. Mint a BFT az MTI-t tájékoztatta, a kulturális miniszter a társaság többszöri kérelmére az idén 12 millió forintos támogatást ítélt meg, szemben az előző évek 65, illetve 50 milliójához képest. Ez az összeg azonban csak az előző, 2005 májusában zárult koncertévad költségeit pótolta ki; a 2005-2006-os évadra a társaságnak nincs tartaléka a jegybevételeken kívül, amelyek csak kis részét teszik ki a költségvetésnek.

A BFT hangsúlyozta, hogy Magyarország legrégebbi szimfonikus zenekarát 153 éves múltja kiemeli a magyar és az európai zenekarok közül, a név és a hozzá kapcsolódó kultúrtörténelem a magyar zenei élet jelképe. Az MTI csütörtök estig nem tudta elérni a tárca illetékesét.