Béla

Népszerű produkciók a jövőre 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok programján

2005.11.20. 00:00

Programkereső

Szabadtéri musical-világpremier, opera-bemutató, kortárs balett – a Szegedi Szabadtéri Játékok sikeres idei évadjának lezárásával megindult a 2006-os rendezvénysorozat programjának összeállítása. A fesztivál vezetői a jövőre 75 éves Játékok műsorán is számos népszerű produkcióval várják a látogatókat, amelyekre már decembertől válthatók jegyek.
53f2ee50-6107-4322-abe1-41ab790672e8

Szegedi Szabadtéri Játékok 2006 – programok a 75 éves jubileum jegyében

1931-ben, 75 évvel ezelőtt zajlott le az első szabadtéri előadás Szegeden: a Dóm téri produkciók azóta is a Tisza-parti város legfontosabb nyári eseményét jelentik. A fesztivál szervezői a jubileum szellemében 2006-ban nemzetközi szintű produkciókkal, a korábbinál tradicionálisabb programkínálattal várják a látogatókat. A Játékok vezetése a 75. évforduló alkalmából hagyományt teremt: a leghíresebb magyar opera, a Bánk bán a 2006. augusztus 18-i bemutatót követően minden évben látható lesz a fesztivál műsorán.

2004-ben láthatta először a Dóm téri közönség Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett koreográfusának Új Világ című kortárs táncshow-ját: a nagyszabású előadás középpontjában a tűz és a víz, a pusztítás és újjászületés ellentétpárja állt. Jövőre a népszerű előadás felújított változata nyitja meg a fesztivál programját. A Rómeó és Júlia hatalmas sikere után a 2006-os Játékok fő produkciója várhatóan a nemzetközi koprodukcióban készülő Rudolf – az utolsó csók című musical lesz. Frank Wildhorn és Jack Murphy, a Jekyll és Hyde szerzőinek legújabb darabja, a Rudolf – az utolsó csók szabadtéri világpremierjére 2006. július 28-án kerül sor.

A 2005-ös évad legnagyobb érdeklődéssel övezett produkciója az Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Csárdáskirálynő volt. A népszerű sztárokat felvonultató operett három alkalommal újra látható lesz Szegeden. A jövő évad műsorán szerepel a magyar dixieland seregszemléje, a Dómdixie-gála, valamint az ingyenes Ajándékkoncert is. Idén új helyszínnel bővült a fesztivál: az Újszegedi Szabadtéri Színpadon jövőre is látható lesz a nagy sikerrel játszott János Vitéz. A Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi előadásaira szóló jegyek már december 1-jétől megvásárolhatóak az interneten.

Új turisztikai programcsomag készül – középpontban a fesztivál

Stratégiai együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője. Az együttműködés során a nagy nyugat-európai hálózattal rendelkező cég regionális képviselete olyan turisztikai programcsomagot készít, melynek középponti elemét a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alkotják. A cég vállalta, hogy a kül- és belföldről Magyarországra érkező turistacsoportok programjainak fő elemeként a Dóm téri előadások szerepelnek majd. 2005. december 10-én kerül sor az M5-ös autópálya Szegedig tartó szakaszának átadására: az infrastrukturális fejlesztés réven várhatóan a belföldiek közül is egyre többen választják majd a Dóm téri előadásokat.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2006. évi műsora (2006. július 7. - augusztus 20.)

Új Világ
Szegedi kortárs balett
Koreográfus: Juronics Tamás
Időpont: július 7., 8.
Esőnap: július 9.

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő
Nagyoperett parádés szereposztásban a tavalyi hatalmas siker után újra a Dóm tér színpadán.
Rendező: Alföldi Róbert
Időpont: július 14., 15., 16.
Esőnap: július 17.

Frank Wildhorn–Jack Murphy: Rudolf – Az utolsó csók
Musical – szabadtéri világpremier!
Rendező: Kerényi Miklós Gábor
Időpont: július 28., 29., 30., augusztus 4., 5., 6.
Esőnap: július 31., augusztus 7.

Dómdixie gála
Kilencedik éve a Szabadtéri Játékok műsorán a hagyományos dixieland-koncert neves hazai művészek közreműködésével.
Időpont: augusztus 2.

Ajándék koncert
Vezényel: Gyüdi Sándor
Negyedik alkalommal mutatjuk be a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
Időpont: augusztus 10.

Kacsoh Pongrác: János vitéz
Daljáték
Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa
Időpont: augusztus 11.,12.,13.
Esőnap augusztus 14.

Erkel Ferenc: Bánk bán
Vezényel: Kesselyák Gergely
Időpont: augusztus 18.,19., 20.
Esőnap: augusztus 21.