Konrád, Tivadar

JORDI SAVALL : Gyökerek és emlékek

2005.11.23. 00:00

Programkereső

Balladák, románcok, dalok, hangszeres muzsika: a középkori spanyol, a mór-arab, és a szefárd zene emlékei, csodálatos dallamai elevenednek fel egy különleges est keretében. Nyerjen jegyet Ön is a Fidelio jóvoltából!
8a6881fb-5488-4213-81c8-64e4fd2f7507

Jordi Savall Barcelonában született, zenei gyökerei is leginkább idekötik. Hatéves korától már kórusban énekelt, majd a cselló szerelmese lett, saját bevallása szerint, a csellóhang nagyon hasonlít az emberi hanghoz, ez a zenei „beszéd” volt az, ami már gyerekkorában elvarázsolta.
Kezdetben a romantikus repertoárt játszotta, mígnem – Pablo Casalhoz hasonlóan – ő is Bach Csellószvitjei kezdett foglalkozni: kereste, kutatta azt az utat, interpretációt, előadói stílust, amely kizárólag a sajátja, amely össze nem téveszthető másokéval.

Alapvető szempontunk, zenei hitvallásunk, mondja Savall, hogy csak olyan műveket játszunk, amelyeket szeretünk és értünk. A zene elveszett színei és már nem beszélt nyelvjárásai izgatnak bennünket. Éveken át tanulmányozzuk egy-egy kor zenéjét. Számunkra minden zene új és ismeretlen, mindent úgy kell nézni, mint egy partitúrát, amelyet most látunk először, igyekszünk mindent eredeti kéziratból megismerni. Ezt a munkamódszert követjük azokkal a muzsikusokkal, akikhez régi barátság fűz, és a fiatalokkal, akiket kiválasztok, mert alkalmasak az együttműködésre. Ahhoz, amit mi csinálunk, amikor különböző korokból származó darabokat keltünk életre, rengeteg kreativitás szükséges. Ebben a zenében hatalmas szerep jut az improvizációnak és a díszítésnek. A zene soha nincs készen!

A koncert időpontja: 2005. december 6. kedd, 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem

Kérdésünk: Milyen hangszeren játszik Jordi Savall?

Ha a helyes választ 2005. november 25-ig megírja nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen 5 megfejtőnk 2-2 belépőt nyer az Jordi Savall koncertjére!