Emma

Magyarországi bemutatóra készülnek a MÁV Szimfonikusok

2005.11.23. 00:00

Programkereső

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005. november 25-ei bérleti előadásán egy sajnálatosan rövid ideig élt, nagy tehetségű és komoly ígéretként fellépő osztrák zeneszerző, Hans Rott művét mutatja be a Zeneakadémián – Magyarországon először.

Az E-dúr szimfóniát Johannes Wildner dirigálja. A koncert programjában hallható lesz még Grieg a-moll zongoraversenye a dél-koreai művésznő, Ji-in Byun tolmácsolásában.

Hans Rott (1858-1884) Gustav Mahler kortársa, barátja és tanulótársa volt. Ösztöndíjasként tanulhatott a bécsi Konzervatóriumban, ahol Anton Bruckner egyik kedvenc tanítványa volt. 1880-ban komponálta első szimfóniáját, amelyet nem sikerült előadatnia, sőt, a konzervatív ízlésű Brahms rendkívül rossz véleményt mondott róla. Nagy nehézségek árán egy közeli kisváros templomában kapott orgonista állást, hamarosan azonban felülkerekedett betegesen gyenge idegzete, tébolydába került, ahol néhány év múlva meg is halt.

Az alábbiakban két nyilatkozat olvasható, amelyek segíthetnek képet alkotni Hans Rottról:

Az 1877/78-as tanévben Mahler nyerte meg a Konzervatórium évenkénti zeneszerzés versenyét egy zongorás kvintettel. Amikor otthon elújságolta a hírt, édesanyja természetesen örömmel fogadta, de szigorúan hozzátette: „Jó, jó, de igazából Hans Rott műve jobb volt, mint a tied”.

Mahler maga így emlékezett rá: „Egyszerűen lehetetlen megítélni, mit vesztett vele a zene. Első szimfóniája olyan zseniális magasságba szárnyal, hogy túlzás nélkül nevezhetjük őt az új szimfónia atyjának… Legigazabb énje oly mértékben rokon az enyémmel, hogy úgy tűnik: mi ketten egy és ugyanazon fának vagyunk a gyümölcsei, ugyanabból a talajból nőttünk ki, ugyanaz a levegő táplált. Mi ketten együtt hatalmas dolgokat tudtunk volna cselekedni a zene új korszakában.”

Rott kéziratai halála után elkallódtak, később az osztrák nemzeti könyvtárba kerültek. A szimfóniát 1989-ben, több mint száz évvel szerzőjének halála után mutatta be Amerikában a Cincinatti Filharmonikus Zenekar Gerhard Samuel vezényletével.

9de85564-ee2f-425b-bc34-96aa9fe887bc

Az est karmestere, Johannes Wildner Ausztriában született; hegedű, zenetudományi és karmester szakon végezte el a bécsi Zeneakadémiát. 1994-95-ben a Prágai Állami Operaház karmestere, 1996-98-ban a Lipcsei Operaház első állandó vendégkarmestere volt. 1997 óta a Vesztfáliai Új Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Egy sor nagy operaház (Graz, Lipcse) és zenekar (Royal Philharmonic Orchestra, London; Szentpétervári Filharmonikusok, Bécsi Szimfonikusok, Linzi Bruckner Zenekar, Mozarteum Zenekar, Salzburg, Új-Zéland, Taipei, Kínai Filharmonikusok) vendégkarmestere volt. Mintegy hatvan CD-, DVD- és videofelvételt készített. 2004 őszén ő vezényelte a MÁV Szimfonikusok hangversenyét Luzernben a híres szoprán, Lucia Aliberti gálaestjén. Az együttműködés során kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően hívta meg őt a zenekar Budapestre.