Ervin

Tiltakozó levél az opera-előadás előtt

2005.11.25. 00:00

Programkereső

Tiltakozó levelet olvas föl mától minden színházi és opera-előadás, komolyzenei koncert illetve kiállításmegnyitó előtt a Művészeti Egyetemek Rektori Széke (MERSZ), mert nem ért egyet az oktatási tárcának azokkal az elképzeléseivel, amelyek a művészképzést érintik.

Hölgyeim és Uraim! Élvezzék a magyar művészképzés eredményeit mindaddig, amíg még lehet! - áll egyebek mellett a MERSZ által közzétett levélben. A művészeti felsőoktatási intézmények így tiltakoznak megfogalmazásuk szerint az ellen, hogy "az Oktatási Minisztérium a művészképzés sajátosságait figyelmen kívül hagyva akarja bevezetni a területen a bolognai rendszert".

Kovács Brigitta, a Liszt Ferenc Zeneakadémia adjunktusa, a Bartók Konzervatórium igazgatója elmondta: a bolognai folyamat szükségességével egyetértenek, a művészet oktatásának azonban olyan sajátosságai vannak, amelyeket figyelembe kell venni a rendszer átalakításakor.

- Aki művészeti alapképzésre jelentkezik, többfordulós felvételin esik át, amire a felkészülést már sokszor 6-10 éves korban megkezdi. A zeneművészet esetében például a diákok már egészen fiatalon zeneiskolába járnak délutánonként, majd művészeti szakközépiskolában tanulnak tovább. Ezeket a diákokat 10-15 évnyi rákészülés után egy lényegében használhatatlan alapfokú (bachelor) diplomával küldené el a szaktárca - mondja Kovács Brigitta.

A bolognai rendszer - amit jövő szeptembertől minden egyetemen és főiskolán bevezetnek - lényege, hogy a diákok előbb bachelor képzésre járnak, majd utána léphetnek tovább a master szintre. (A képző- és a színművészeti képzés továbbra is osztatlan oktatási forma marad, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar- és a zeneművészeti terület viszont elfogadta ezt a megosztást.)

A felsőbb oktatási formára viszont az alapképzést elvégzett diákoknak csak a 35 százaléka járhat majd. - A művészetoktatásban ez értelmetlen, hiszen amúgy is kis létszámban folyik a képzés: nyolc művészeti ágban évente összesen 500-600 hallgatót vesznek föl - mondja Kovács Brigitta. A MERSZ ezért azt szeretné elérni, hogy az ő területükön ne érvényesüljön a 35 százalékos kvóta, amire állítólag tavaly ígéretet is kaptak.

A művészeti szféra azt is sérelmezi, hogy a művésztanárképzés csupán lábjegyzetben szerepel az új szakok listáját rögzítő kormányrendelet tervezetében. Így viszont nem látják biztosítottnak az állami finanszírozást. Ma három területen folyik művészeti képzés: mindenki számára kötelezően előírt módon a közoktatásban (ének-zene és rajz), a nem kötelező, alapfokú művészetoktatási intézményekben (délutáni zeneiskola) és a művészeti szakközépiskolákban (például konzervatórium). Ez utóbbiakban tanítanak azok a művésztanárok, akiknek a képzését a tárca most csak lábjegyzetben említi - mutat rá Kovács Brigitta. Szerinte a tárca ezzel az elitképzést igyekszik elfojtani, holott a zenei és más művészeti tehetségek kinevelésében az elengedhetetlen.

Az oktatási tárca illetékesei szerdán egyeztettek a MERSZ-szel, s ezt követően Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár azt mondta lapunknak: a 35 százalékos kvóta eltörlésére vonatkozó kérés kivételével mindenben megállapodtak. A MERSZ képviselői azonban ezt határozottan cáfolják.