Emma

Kurtág György magas elismerésben részesült

2005.11.28. 00:00

Programkereső

Kurtág György magyar zeneszerzőt a 2006. év zeneszerzői Grawemeyer-díjával tüntette ki az Egyesült Államok Louisville-i Egyeteme "Concertante hegedűre, altkürtre és nagy zenekarra, opus 42." című alkotásáért.

A művet Kurtág a koppenhágai Leonie Sonning Alapítvány megrendelésére szerezte és premierje 2003-ben volt a Dán Rádió Zenekarának előadásában. Azóta Európában, Japánban és az Egyesült Államokban adták elő a 26 perces, zenekarra és szóló hangszerekre komponált darabot, amely a beszámolók szerint szokatlanul nagy létszámú zenekart kíván, s amelynek szólóit a zeneszerző Hiromi Kikucsi és Ken Hakii hegedűművészek számára írta, s ők is adták elő. A 20. alkalommal odaítélt Grawemeyer zeneszerzői díjra 145 kompozíciót neveztek be a világ minden részéből.

Az évente összesen egy millió - egyenként 200 000 - dollárral jutalmazott díjakat zeneszerzés, oktatás, pszichológia, a világ jobbá téltelére szolgáló elgondolások és vallási témák területén ítélik oda. Az Alapítványt létrehozó Charles Grawemeyer egyetemi diplomával rendelkező iparos és vállalkozó célja az volt, hogy évente jutalmazzák a tudományok, a művészetek és a humanitás területén született kiváló alkotásokat.