György

Négykezes: Szakcsi Lakatos és Vukán

2005.11.28. 00:00

Programkereső

A hazai jazz két kiemelkedő zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György december 2-án, pénteken este hét órai kezdettel négykezes koncerttel örvendezteti meg a műfaj kedvelőit a Thália Színházban.

Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György neve felbecsülhetetlen értékeket idéz a jazzkedvelő közönség számára. Szóló és kamarazenekari felállásban egyaránt sikeres produkciók egész sorát élvezhette a közönség előadásukban, mindkettejük nevéhez számtalan saját szerzemény, köztük színházi és filmzene is kapcsolódik.

Ez a négykezes koncert nem újdonság, hiszen a két nagyszerű zenész néhány évvel ezelőtt bemutatta közös, kétzongorás, illetve négykezes programját, és előadásuk fergeteges sikert aratott.

A mostani koncert nemcsak a régi együttműködés felelevenítése - Szakcsi és Vukán közös játéka mindig az új és friss zenei ötletek egész tárházát kínálja a hallgatóság számára.

- Aki hallott bennünket együtt, azt mondta, hogy ilyen még nem volt, hogy két zongorista ennyire megértse egymást. Sok világnagyság zongorista játszik együtt, nagyon jók, de talán mégis rivalizálnak közben. Mi nem rivalizálunk. Nincsenek akadályok előttünk, egyszerűen leülünk és zongorázunk. Mi sem értjük, hogy működik ez - nyilatkozta korábban Vukán György.

A mai napig aktív fogorvosként is dolgozó Vukán György 64 éves. A – többek között – Erkel- és Emerton-díjas művész több mint negyven éve koncertezik. Eleinte főként klasszikus zenét játszott, az utóbbi időben főként a jazzhez kötődik - szólóban és trióban egyaránt szerepel. Magyarországon a több mint 140 filmzene fűződik a nevéhez, emellett operát és balettzenét is írt. Egész Európát körbekoncertezte, s nagy sikerrel lépett fel az Egyesült Államokban is. Megkapta a Magyar Köztársaság kiskeresztjét.

Szakcsi Lakatos Béla az ötvenes években Kovács Andor gitárművész zenekarában tűnt fel, a hatvanas évek közepén azonban már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, 1970-ben Pege Aladár kvartettjével pedig a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte.

A legrangosabb fesztiválokon vett részt szerte a világon. Játszott többek között Bob Mintzerrel, George Jindával, John Patituccival, Jack De Johnette-tel, Carmen Jones-szal, Frank Zappával, Art Farmerrel, Victor Baileyvel és Zoller Attilával. Magyarországon a Rákfogó, majd a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A hetvenes évek elejétől 12 éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. Foglalkozott a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával, rockoperát, balettzenét írt. Művészi teljesítményét Liszt- és Kossuth-díjjal ismerték el.