György

Nemzetközi díjeső a Zeneakadémia hallgatóinak

2005.11.29. 00:00

Programkereső

Az olaszországi Carlino városában megrendezett nemzetközi klarinétversenyen Machimaru Shuichiro és Rumy Balázs, a Zeneakadémia hallgatói dobogós helyet értek el. A zsűri a magyar versenyzők játéka mellett elismeréssel szólt a magyarországi klarinétoktatásról is.
7de6a44d-dff6-487e-8cc7-5c72052672c9

A carlinoi nemzetközi klarinétverseny két magyar sikerrel zárult: a Zeneakadémia két hallgatója is dobogós helyezést ért el az olaszországi megmérettetésen. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem japán hallgatója, Machimaru Shuichiro első helyen végzett kamarazene kategóriában, Rumy Balázs pedig második lett a senior (18-35 év) kategóriában. Ez utóbbi kategória a legerősebb, a versenyen indulók legtöbbje itt indult, összesen harmincheten. Az olaszországi klarinétverseny idén harmadik alkalommal került megrendezésre, komoly nemzetközi zsűri értékelte a világ minden tájáról érkező művészeket. A verseny zsűrijében helyet foglalt Kovács Béla klarinétművész is, a Zeneakadémia tanára.

Machimari Shuichiro, a Zeneakadémia részképzős hallgatója az intézmény 4. évfolyamát végzi, tanára Szatmáry Zsolt, aki 1990-ben a quebec-i klarinétverseny első helyén végzett. Rumy Balázs a Zeneakadémia 5. évfolyamának hallgatója, tanára pedig a zsűritag Kovács Béla klarinétprofesszor. A nemzetközi zsűri a magyar zenészek játékát kimagaslónak értékelte, és külön elismerésben részesítette a magyar klarinétoktatást.

A Nemzetközi Klarinét Szövetség, amelynek központja Észak-Texasban található, minden második évben fesztivált, valamint versenyt rendez, melyeken számos magyar klarinétművész szerepelt kiemelkedő teljesítménnyel. Kovács Béla klarinétprofesszort több alkalommal kérdezték külföldi versenyek kapcsán arról, mi a magyar klarinétosok sikerének titka. A professzor kiemelte: „Bár hazánk kis ország, rengeteg tehetséges muzsikus él itt. A magyar klarinétoktatás a német iskolát veszi alapul, de folyamatosan figyeljük a angol, olasz, francia oktatás eseményeit is, és a legjobb módszereket ötvözzük.” Kovács Béla szeretné, ha a jövőben a Zeneakadémia adhatna otthont a nemzetközi klarinétversenynek.