Gertrúd, Patrik

A Magyar Fesztivál Szövetség közgyűléséről

2005.12.01. 00:00

Programkereső

A közel háromszáz fesztivál érdekképviseletét ellátó Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) november 29-én a százhalombattai házasságkötő teremben tartotta meg idei közgyűlését Márta István elnökletével.
3bb9a6b3-c0ff-41ca-a5e5-fb927493bf32

Az évi 4,5–5 millió látogatót vonzó magyarországi fesztiválok vezetői, szervezői kaotikusnak és improvizatívnak tartják az állami részfinanszírozás rendszerét, pedig a rendezvények – a kultúra közvetítése mellett – jelentős közvetett és közvetlen hasznot hoznak az államháztartásnak, és növelik a települések, régiók turisztikai, illetve közösségmegtartó erejét is. Szó esett arról is, hogy a különböző tárcák által kiírt pályázatokra a hektikusság és az átgondolatlanság jellemző. A fesztiválok ezért – ellentétben az európai rendezvényekkel – tervezhetetlenek és kiszámíthatatlanok.

Márta István tájékoztatta a tagságot arról a pozitív lépésről is, amit a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottsága kezdeményezett november 15-én a kulturális fesztiválok finanszírozása kérdésében. Az említett megbeszélésen a NKÖM közigazgatási államtitkára, Benedek András és a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, dr. Somogyi Zoltán számolt be a támogatásokról, majd Márta István és Zimányi Zsófia (a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke) elemezték és tájékoztatták a politikai döntéshozókat az ezzel kapcsolatos anomáliákról.

A Pető Iván vezette bizottság tagjai – pártállásra való tekintet nélkül – megegyeztek abban, hogy a fesztiválok a magyar kulturális élet stratégiailag jelentős és fontos „szereplői”, ezért a problémák elemzése és a további feladatok, illetve az anyagi források felkutatása, koordinálása céljából az Idegenforgalmi Bizottsággal közösen egy „kulturális és turisztikai fesztiválok és rendezvények albizottság” létrehozását is támogatnák a jövőben. A fesztiválszövetségek elnökei ezen felül javaslatot tettek egy egységes pályázatkezelői iroda felállítására, amelynek feladata lenne – többek között – a pályázatok elszámolásának harmonizációja.

Az MFSZ közgyűlésén meghatározták még az országos szervezet jövőbeni céljait, feladatait, amelyek között szerepel a fesztiválokat összefogó nemzetközi szervezetbe, az IFEÁ-ba való belépés, az IFEA 2006-os kongresszus magyarországi helyszíne, jövő évi rendezvénynaptár(ak) kiadása, az alapszabály módosítása, személyi és tagdíj-kérdések.

a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége
2005. november 30.