Emőke

Ünnepi hangversennyel zárul a József Attila Emlékév

2005.12.02. 00:00

Programkereső

A József Attila Emlékév zárása alkalmából ünnepi koncertet rendez a Hungarofest Kht. december 3-án 19:30-kor az Olasz Kultúrintézetben. A Pannon Filharmonikusok estjén elhangzik az emlékév zeneszerzői pályázatán első helyezést elért mű, Sándor László Felhők című kompozíciójának ősbemutatója is.
a6b00b04-a454-4dd6-afdd-097ffba4b9f9

A Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a József Attila Emlékév alkalmából József Attila élete és költészete által ihletett zenemű komponálására kortárs zeneszerzői pályázatot hirdetetett. A pályázatot elbíráló zsűri elnöke Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója volt. A kiírásra tizenkét jeligés pályamű érkezett. A pályázat nyertese Sándor László Felhők című műve lett, a második helyezést Bánkövi Gyula Távoli ének, a harmadik helyezést Békési-Marton Csaba …A Világ moziban című műve ért el.

A zsűri elnöke szerint Sándor László műve magas szakmai színvonalon megkomponált, kiérlelt kompozíció. Figyelemreméltó a mű költőisége, a zeneszerző finomságok iránti érzékenysége és a hangszerelés színgazdagsága. A mű a zsűri egybehangzó véleménye alapján nyerte el a pályázat első díját.

Sándor László 1975-ben született Budapesten. A Bartók Konzervatórium, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű szakos hallgatója volt. Utóbbi intézményben 1998-ban szerzett hegedűtanári és kamaraművészi diplomát. Zenei tanulmányai kezdete óta autodidakta módon foglalkozik zeneszerzéssel. Művei előadását eddig saját erőből szervezte. Öt éve vezeti az Animato Kamarazenekart, amely az ő darabjait is rendszeresen műsorára tűzi.

A december 3-i koncert programja:
Liszt Ferenc: Les Preludes
Bartók Béla: III. Zongoraverseny – közreműködik Király Csaba
Sándor László: Felhők (ősbemutató)
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Km.: Király Csaba (zongora)
Vez.: Hamar Zsolt