Beáta, Izolda, Lea

Rudolf, a piros orrú rénszarvas

2005.12.05. 00:00

Programkereső

„Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” – ez az eredeti címe Johnny Marks 1949-ben szerzett, mára klasszikussá vált karácsonyi örökbecsűjének. Szeretem. És szeretem Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumát is. De nem szeretem, ha jegyet vásárolok Bach művére, ám helyette Johnny Marks és hasonlók alkotásait adják. És azt sem szeretem, ha jegyet veszek Johnny Marks és hasonlók műveire, helyette azonban Bach alkotását kapom.
b9623f52-1e95-4fbb-afbc-ddf7a5452ee6

Tessék feltételezni rólam, hogy pontosan tudom, mikor mire adom ki a pénzemet! Lehet, hogy én olyan vagyok, aki karácsony első napján a Karácsonyi oratóriumot akarja meghallgatni, a második napon viszont a „Rudolfot”. Tessék szíves lenni komolyan venni engem, ugyanis én vagyok a Néző, másként fogalmazva: a Vevő!

Igen, a Vevő. Mielőtt megveszem a jegyet, eldöntöm, mit akarok meghallgatni. Ha A Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musicalt, akkor azt. Ha a Trisztán és Izoldát, akkor azt. És botrányt csapnék, ha az Operettszínházban a Disney-musical helyett Wagnert adnának. Ugyanakkora patália lenne abban az esetben is, ha az Operában a Trisztán helyett kapnám a Disney-t. Viszont nincs botrány, patália sincs, ha az ingyenjegyesek tollából azt olvasom, hogy pfuj, szörnyűség, A Szépség és a Szörnyeteg egy Disney-musical, brrrrrrrrrr! Ilyenkor röhögés van. Ugyanis senki sem mondta, hogy nem az. Sőt, csak azt mondta, hogy az.

Fantasztikus energiával, elképesztően lehetetlen körülmények között színpadra állítottuk Rachel Portman: A kis herceg című meseoperáját. Óriási volt a siker, ugyanakkor többen kikérték maguknak, hogy miért nem a Varázsfuvola ment. Hangsúlyozom: nem a Varázsfuvola helyett került színre, de nem is a Varázsfuvolát hirdettük meg. A fanyalgók – honi szokásainkhoz híven – vagy nem látták az előadást, vagy ingyenjegyesek voltak. Egyetlen jegyet vásárló Néző, egyetlen Vevő sem élt panasszal. Sőt! Azt szeretné tudni, mikor lesz megint, mert ismét szeretne rá belépőt venni. És azok is keresik, akik annak idején nem tudtak jegyet szerezni.

Hogy is van ez? Miért tetszenek minket hülyének nézni? Pontosan tudtuk, hogy egy Portman-művet viszünk színre és nem Mozartot. És a Néző is tudta, mert – mint Vevő – erre vette meg a jegyet. Soha, sehol, senki nem mondta, hogy Portman jobb, mint Mozart. Miért ne lehetne egymás mellett ez is, az is? Higgyék el, egyetlen szerző sem egy másik mű ellen hozza létre saját alkotását! Így, karácsony közeledtével ne csak egymással legyünk toleránsak, hanem a szerzőkkel és műveikkel is – legfeljebb nem veszünk rájuk jegyet… De azért ne vessük máglyára azt, amit nem szeretünk, hátha más szereti.

Bach Karácsonyi oratóriumát időtől függetlenül szeretem, de azért nem dobnám a tűzbe Johnny Marks dalát, mert karácsonykor szomorú lennék: nagyon hiányozna Rudolf, a piros orrú rénszarvas…

Böhm György rendező

(A Fidelio Magazin 2005. decemberi számának Prelűdje)