Gertrúd, Patrik

Zene-bor ünnep tizedszer a 100 Tagú Cigányzenekarral

2005.12.08. 00:00

Programkereső

A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar 1985 novemberében alakult az első Magyarországi Kulturális Cigány Egyesületként. A Kongresszusi Központban 2005. december 30-án, pénteken várják az érdeklődőket, s a látogatók hat és hét óra között borkóstoláson vehetnek részt.
9f1df77b-9413-4d8c-a2fa-1d5d51e783f2

A különleges együttes állandóan megújuló, szisztematikus repertoár kialakításával mindig más oldaláról mutatkozik be a hallgatóságnak. Repertoárjukban Liszt, Brahms, Erkel, Hubay, Sarasate, Hacsaturján, Monti, Dinici, Offenbach, Reményi darabjai szerepelnek. Tagjai zeneakadémiát, konzervatóriumot végzett muzsikusok. A zenekarban jelenleg ötvenegy, a Magyar Köztársaság különböző érdemrendjével kitüntetett művész muzsikál. Az együttes művészeti vezetője Buffó Rigó Sándor, elnöke Raduly József.

Ebben az évben az együttes húsz esztendős jubileuma mellett egy másik évfordulót is ünnepelhet, hiszen a Budapest Kongresszusi Központban rendezett, nagysikerű Zene-bor Ünnepen először 1996-ban muzsikálhattak, így az idei immár a tizedik rendhagyó gálaestjük. A borkóstolást követően néptánc-együttesek bemutatóját láthatják a vendégek, majd a Pátria-teremben felhangzik a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjének első része, amelynek műsorában Offenbach, Brahms, Hubay, Szentirmay, Monti, Hacsaturján és Rossini kompozíciók szerepelnek; az összeállítást Bizet Carmenjének egyvelege zárja. A szünetben a vendégek elfogyaszthatják a vacsorát, amelynek előétele fűszerekben pácolt szarvas salátaágyon, amelyet tárkányos bárányragú leves követ, a főfogás pedig borjújava roston tejszínes gombaszósszal, rózsaborssal, vadrizzses és grillezett zöldségekkel. Desszertként tökös-mákos rétest kínálnak vaníliafagylalttal. A vacsora után folytatódik a hangverseny: a második rész műsorában Johann Strauss, Brahms és Liszt művei mellett R. Puj Brigitta cigány-show-ja is helyet kapott. A koncert műsorát Dinicu Pacsirtája zárja.

(A vacsorás koncertjegyek ára 21.800 forint, a hangversenybelépő 11.500 és 10.500 forintba kerülnek.)