József, Bánk

Adventi est a Trio Lignummal

2005.12.10. 00:00

Programkereső

„Puer nobis nascitur - adventben készülődvén” címmel különleges koncertet ad a Trio Lignum a Katona József Színház Sufnijában (1052 Budapest, Petőfi S. u. 6.) december 16-án, pénteken 19:30-tól.
68ecb195-6307-4952-b709-3c95b503791e

Klenyán Csaba, Rozmán Lajos (klarinét) és Lakatos György (fagott) műsorán J. Sweelinck: "Ons is gheboren een kindekijn" című zsoltára, K. Stockhausen: Amour - Négy csillag vigyáz Rád és Soós András: Per tonos... című művei, valamint Bach BWV 1013-as Partitája és Thomas Tallis – Kondor Ádám: Fantasy című kompozíciója szerepel. Közreműködik Vékony Ildikó (cimbalom) és Schäffer Erzsébet (író, újságíró).

A Trio Lignum 1997-ben alkalmi társulásként kezdte pályafutását a szombathelyi Bartók Fesztiválon, egy „időutazásnak” szánt koncerttel. A koncert műsorában merész ötlettel szembesítették egymással Ockeghem-Cage, Senleches–Kurtág, Mozart–Berio stb. zenéit. Játszottak szólódarabokat, duókat és kísérletképpen – triókat.

A kísérlet folytatódott. A következő koncertműsorok összeállításakor a XII. századtól napjainkig olyan mérhetetlen mennyiségű anyag került a kezükbe, hogy önként adódott egy új műfaj megteremtésének a lehetősége. Az általuk feltárt zenei világhoz modern hangszereik olyan újszerűen és frissen kapcsolódtak, hogy kikerülhetetlenné vált egy új, eddig nem létező hangzáskép kidolgozása.

Természetesen repertoárjuk egy részének születésekor hangszereik még nem léteztek, mégsem tekintik e műveket átiratoknak, hiszen saját korukban „elődeik” az övékhez hasonló szabadsággal és hangszerelési fantáziával játszották őket.

Koncertjeik hangzásvilága hamar fölkeltette sok mai szerző érdeklődését, ez vezetett ahhoz, hogy ma már repertoárjuk jelentős részét számukra komponált darabok alkotják. Az így egyre bővülő palettájuk lehetőséget ad RÉGI és ÚJ találkozási pontjainak fölmutatására: ez az elv munkájukat és koncertprogramjaik szerkesztését is alapvetően meghatározza.