Benedek

MusiciansWho – komolyzenei portál a magyar muzsikusokért

2005.12.10. 00:00

Programkereső

Zenés sajtótájékoztatón mutatkozott be a MusiciansWho komolyzenei portál december 7-én a Zeneakadémia Tanácstermében. Küldetése, hogy segítse a magyar klasszikus zene és a magyar muzsikusok érvényesülését itthon és külföldön.
06b886b2-83c1-44af-b6b6-422746778681

A portál a komolyzenészek számára fontos információkat ötvözi. Az angol nyelven is megjelenő szolgáltatás ingyenes. Kertész András, a MusiciansWho komolyzenei portál igazgatója röviden bemutatta a már működő ingyenes szolgáltatást, amelynek alapja a Művészek és az Információs adatbázis. Az Információs adatbázis a versenyek, ösztöndíjak, pályázatok, kurzusok, meghallgatások, zenei programok összegyűjtött és rendszerezett adatbázisán keresztül segíti a fiatalok szakmai fejlődését, és értékes információkkal szolgál a közönség számára is. A Művészek adatbázisa a magyar muzsikusok szakmai és személyes adatait tárolja hangszerek szerinti csoportosításban, átlátható és könnyen kezelhető struktúrában. Beszédében köszönetet mondott a támogatóknak (Köves & Társai Clifford Chance LLP, Sense/Net Kft., Last Minute Advertising, E-Group Rt., Wayout Média Kft., Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, Summa Artium Kht.), akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a projekt.

Dr. Lakatos Péter, a MusiciansWho portált működtető Magyar Zeneművészeti Alapítvány alapítója a kitűzött célokról tájékoztatta a sajtó képviselőit. Beszédében külön kiemelte: középtávon azon dolgoznak, hogy a MusiciansWho.hu elnevezést nemzetközileg ismertté tegyék, ezzel „kaput” biztosítva a pályakezdő muzsikusok számára Magyarország és a világ között. Hosszú távú elképzelésük: a legismertebb és leghitelesebb magyar komolyzenei adat- és információs bázis létrehozása.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Hollós Máté, a Hungaroton igazgatója együttműködéséről és támogatásáról biztosította a MusiciansWho kezdeményezőit. A zenés sajtótájékoztatón bemutatkozott a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Tritonus Quartett és Monostori Gábor, aki a Párizsi Magyar Intézet és a MusiciansWho együttműködésének köszönhetően 2006 márciusában a Rouen-i Transeuropeennes Fesztiválon képviseli Magyarországot.