Emőke

Vigh Andrea és Tokody Ilona koncertje a Zeneakadémián

2005.12.11. 00:00

Programkereső

„A Hárfa” című hangversenysorozat második estjén Vigh Andrea hárfaművésznő és Tokody Ilona operaénekesnő koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők december 18-án, vasárnap 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében.
5613fa3f-727a-4ac4-9aa0-533e97f051ff

Az est programján az alábbi művek szerepelnek:
Stradella: Pieta Signore
Bellini: La ricordanza, Malinconia
Glinka: Nocturne
Mchedelov: Variációk egy Paganini-témára
Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia recitativója és románca
Respighi: Soupir
Reynaldo Hahn-Victor Hugo: Si mes vers araient des ailes!
Massenet: Elégia
Massenet: Ouvre tes yeux bleus
R. Strauss: Morgen
Turnier: Au matin
Smetana – Trnecek: Moldva, op. 43
Verdi: Otello – Ave Maria
Puccini: Tosca – Tosca imája

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségükben a német Capriccio kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. 1993-tól 1996-ig állandó résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemezének köszönhetően.

1997-ben Kocsis Zoltán irányításával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt a Zeneakadémián, ahol 1993 óta évente tart szólóestet. 2003-ban zenekari szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2004-ben az EU csatlakozási fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András és Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel a Zeneakadémián. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben szólóestjét rögzítette a tv2. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház tagja ünnepelt vendége a világ legjelentősebb operaszínpadainak (Metropolitan, Bécsi Staatsoper – José Carrerassal és Claudio Abbadóval, Londoni Covent Garden – Placido Domingóval, a Berlini Deutsche Oper – Giuseppe Sinopolival, a Berlini Staatsoper, a madridi Teatro Real, a Buenos Airesi Teatro Colon – Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. José Carreras partnereként 20000 fős közönség előtt énekelt nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában lépett fel. Széles körű lemezkatalógusa ötvennél is több felvételt tartalmaz, amelyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven IX. szimfóniája, Brahms Német Requiemje, valamint dalok. Felvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják. Kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztár-sasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.