Klaudia

Dohnányi Danubia módra

2005.12.15. 00:00

Programkereső

Emlékszünk még jól, hiszen nem volt olyan régen, hogy a kritikusok lelkendezve köszöntötték a Héja Domonkos karmester által alapított és vezetett Danubia Szimfonikus Zenekar első CD-jét. A lemez szép nemzetközi sikert ért el, és jó volt a műsorválasztás is, népszerű magyar táncok felvételei kerültek a korongra Liszt, Erkel, Weiner, Dohnányi, Kodály és Bartók tollából.

Vérbő magyar lemez született, fiatalos temperamentummal. És most itt a folytatás, amely nem kisebb figyelemre tart igényt. Héja Domonkosék ezúttal egy Dohnányi-lemezt állítottak össze a szerző szimfonikus műveiből, és bebizonyították, nagyon értik a szerző nyelvét. A zongoravirtuóz Dohnányiról sokan azt tartják, hogy igazi hangszere a szimfonikus zenekar volt. Legjobb műveinek jelentős részét a szimfonikus termés teszi ki. Zenekari darabjait rendkívüli színgazdagság, valamint a hangszerek briliáns kezelése jellemzi. A Danubia kontrasztosan, bátran, de érzékenyen nyúl ezekhez a színekhez. Nagy öröm, hogy a Szvit nagyzenekarra (eredeti címén Romantikus vagy fisz-moll szvit), a magyaros Ruralia Hungarica avagy a Képek Magyarország vidéki tájairól című kompozíció, valamint az Amerikai rapszódia - Danubia "módra" a Warner jóvoltából a külföldi lemezboltokba is eljuthat.

DOHNÁNYI ERNŐ: SZVIT NAGYZENEKARRA, RURALIA HUNGARICA, AMERIKAI RAPSZÓDIA Danubia Szimfonikus Zenekar, Héja Domonkos. Warner Classics, 2005