Benedek

Shlomo Mintz a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.12.15. 00:00

Programkereső

A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyének első részében a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenye szólal meg december 18-án, amelyet Csajkovszkij 1878-ban komponált, és a magyar származású hegedűvirtuóznak, Auer Lipótnak ajánlott. A versenymű szólistája a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz lesz.
088897a6-8561-4a28-93e2-db466aa231ce

A Moszkvában született, majd Izraelbe települt hegedű-, brácsaművész és karmester Fehér Ilona tanítványa volt, tizenegy éves korában debütált az Izraeli Filharmonikusok élén. Tizenhat éves korában mutatkozott be a New York-i Carnegie Hall dobogóján, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar élén. Karmesteri pályafutását tizennyolc éves korában kezdte. Azóta olyan rangos zenekarokat vezényelt, mint az angol Royal Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Szimfonikus Zenekar vagy az Izraeli Filharmonikusok. Shlomo Mintz korunk egyik legkiválóbb muzsikusa. Méltán sorolják a legnagyobbak közé, hiszen makulátlan zeneiség, tökéletes stílusismeret és imponáló technikai fölény jellemzi.

A hangverseny második felében Mahler I. szimfóniája szólal meg. Az 1888-ban komponált mű ihletője Jean Paul: A titán című költeménye volt. A mű végleges formájában – annak ellenére, hogy Mahler első szimfóniája – egy nagy, összegző alkotás. A kozmikus mahleri dimenziókat és érzelmeket mind időtartamban, mind zenekari apparátusban addig sosem látott méretek jelenítik meg. A szimfóniát 1889-ben Budapesten mutatták be a Filharmonikusok, Mahler vezényletével. A december 18-ai est karmestere Hollerung Gábor lesz.