Emőke

"Égi Ritmusok" – egy orgonaművész légifotói

2005.12.16. 00:00

Programkereső

Az InterBooks Kiadó Kft. gondozásában megjelent Somogyi-Tóth Dániel új, exkluzív légifotó-albuma magyar, angol, német és francia nyelven. Az "Égi Ritmusok" című könyv 120 oldalas terjedelemben mutatja be Magyarországot a fiatal orgonaművész és légi fotográfus legszebb felvételei által, rendhagyó „zenei formába” öntve.

Az album öt fejezetre, „tételre” oszlik: Allegro – a városi élet, Adagio – a természet képei stb. A kötet egyik különlegessége a Nocturne tétel, amely Magyarországról még nem készített – és a légi fotózás műfajában teljesen egyedülálló – éjszakai felvételeket tartalmaz.

A könyvben ráadásként egy 71 perces, teljes értékű, stúdióminőségű zenei CD-mellékletet is találuható, melyen a szerző az albumban szereplő híres magyarországi nagytemplomok (Mátyás-templom, Esztergomi Bazilika, Szegedi Új Zsinagóga, Debreceni Nagytemplom) orgonáin játszik, ily módon is bemutatva azokat. A barokk orgonadarabok mellett orgona-trombita és orgona-hegedű kamaraművek is felcsendülnek a lemezen Környei Zsófia hegedűművész, Tompa Ákos és Komlóssy Gábor trombitaművészek, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szólistáinak közreműködésével.

Somogyi-Tóth Dániel 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el. 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és orgona szakon. Professzorai: Gál Tamás és Lehotka Gábor. Tanulmányai mellett Lukács Ervin, Farkas András, Jurij Szimonov és Rudolf Barsai mesterkurzusain vett részt. 2006 nyarán kapja meg karmesteri és orgonaművészi diplomáit.

b1d3a534-6824-4d8e-9c72-6afb4ae98faf

2000 óta a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, 2002 óta pedig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája. Zenekari tagként, illetve szólistaként fellépett már Zürichben, Rómában, Stuttgartban, Chateauroux-ban, Barcelonában és Prágában, továbbá olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Sir Neville Marriner, Jurij Simonov, Ligeti András vagy Bobby McFerrin. Ogonahangversenyein sokszor játszik együtt hegedű- és trombitaművész kollégáival. A Magyar Rádió és Televízió számos produkcióját rögzítette.

Somogyi-Tóth Dániel 2000-ben készítette első légi fotóit. A tevékenység hobbinak indult, de hamar professzionális szintre fejlődött. A Well-Press kiadónál 2003-ban jelent meg "Mint a madár..." című albuma Esterházy Péter előszavával: ”A repülő gyors, ez a könyv lassú. Olyan mintha vasárnap lenne, nem ünnepnap, de dolgozni nem kéne, kifeküdnénk hanyatt egy rétre, fűszálat rágcsálnánk, nézegetnénk a felhőket, történeteket találnánk ki róluk, ahogy illik, szóval ilyen ez a könyv, csak épp fordítva, nem lentről föl, hanem föntről le - de ugyanúgy." A fiatal művész 2005 szeptemberében írja alá szerződését a Yann-Arthus Bertrand nevével fémjelzett Altitude légifotó-ügynökséggel Párizsban.