Benedek

Beszélgetés Kárászy Szilviával

2005.12.17. 00:00

Programkereső

A Budapesti Karácsony rendezvénysorozat részeként Kárászy Szilvia harangjáték-koncertje lesz hallható december 17-én a Magyar Tudományos Akarémia dísztermében. A művésznőt Herbert Veronika kérdezte.
ce9a16e0-4dc4-4091-ac86-2c860da1b4ac

- Hogyan kapcsolódik a szeretet ünnepéhez az 1999 óta minden évben megtartott harangjáték-estje?

- Számomra ez a történet több éves külföldi tartózkodásom idején kezdődött. Ausztriában, a salzburgi Mozarteumban léptem fel. Ekkor keresett meg az ottani Lions Klub szervezője, hogy nem ajánlanám-e fel a gázsim egy részét a rákbetegek részére, akiknek gyűjtenek. Bár ekkor hallottam először erről a Klubról, természetesen igent mondtam. Később Magyarországon is kapcsolatba kerültem az itteni Lions klubbal, és mivel már egészen fiatal koromtól fontosnak éreztem a fogyatékkal élők segítését, 200l-ben létrehoztuk az Aranyharang-díjat, ami azóta minden évben kiosztásra kerül. Arra gondoltam, számukra is legyen egy olyan alkalom, amikor kiemelt figyelemmel fordulunk feléjük, amikor egyedülálló élménnyel érinti őket ennek az ünnepnek a varázsa. Először több olyan 10-12 éves gyerekeket díjaztunk, akik valamiben kiemelkedő tehetséget mutattak, például sportban, zenében. A kiválasztottakról a Vakok Intézetének igazgatójával és a tanárokkal együtt döntöttünk. 2004-ben létrehoztunk egy Nivó-díjat. Ezt kapta meg tavaly Érdi Tamás zongoraművész, akinek pályáját igyekszem figyelemmel kísérni, és segíteni neki, amiben tudok. Ma már nemcsak olyan gyerekek kaphatnak díjat, akik valamiben tehetséget mutatnak, hanem akik sérültek, de mégis példaértékű az életük, és az egészségesek számára is utat mutathatnak. Ez a „szeretet” díja a szó nemesebb értelmében. Úgy vélem, különösen a karácsony előtti napokban nagyobb figyelmet fordíthatunk rájuk.

- Hogyan fedezte fel ezt a különös hangzásvilágot, mióta használja ezt a hangszert?

- Egészen véletlen és sorsszerű, ahogyan kapcsolatba kerültem ezzel a misztikus zenei műfajjal. Több éves külföldi tartózkodásom alatt a házunkba költözött Szabados György. Nagy komolyzene-rajongó, több koncertemen ott volt, a családjával is összeismerkedtem. Egy napon felhívott azzal, hogy van egy terve, szeretne önállóan harangjátékokat gyártani. Meghívott a gyártelepre, ahol kezdetleges alumínium harangok voltak összekötve billentyűkkel. Mondanom sem kell, meglehetősen riasztó hangjuk volt. Ennek kb. 10-12 éve. Ez volt együttműködésünk kiindulópontja. Tanácsomra először hat harangból álló harangegyüttest állítottunk össze, melyen pentaton dallamokat szólaltattunk meg. Miután kiderült, hogy ezt a hangzást nem érdemes továbbfejleszteni, Szabados úr körülnézett a piacon, és talált egy kiváló holland harangöntő céget. Ők képesek a harangokat speciális csiszolással hangolni. Ezekből importált. Egy évtizedes munkánk során ezeket a harangokat láttuk el ütőszerkezettel. Ez már kifinomult zenei lehetőséget nyújtott. A harangok akusztikusan szólalnak meg egy ütőszerkezet segítségével. A hangzást azonban nem lehet letompítani. Úgy kell összeállítani az átírt darabokat, hogy a felhangok csengése- bongása ne legyen túlzottan zavaró. Ezt egészítjük ki egy digitális zongora hangszíneit megszólaltató körhangszóróval, ami dús hangzást hoz létre.

- Mi a tapasztalata, milyen művek alkalmasak átírásra, mi hangzik jól?

- Több éves tapasztalat alapján elmondhatom: a barokk zene bizonyul a legalkalmasabbnak. A december 17-i koncerten is Corelli, J. S. Bach és Pachelbel műveit játszom. Ezek szépen szólnak és jól kiegészíthetőek harangjátékkal. Nem bántom a művek stílusát, például Corelli Karácsonyi concerto grossója zenekarral szólal meg, amihez komponáltam egy harangszólamot. Úgy érzem, nem követek el szentségtörést, hiszen létrejön egyfajta varázslatos hangzás, ami talán a művek szerzőit sem bántaná, ha hallanák.

- Milyen távolabbi tervei vannak?

- Elsősorban egy nagyszabású koncertre készülök, amelyen a közönséget egy különleges összművészeti produkcióval szeretnénk „elvarázsolni”. A Művészetek Palotájának Hangversenytermében, jövő év május 6-án lesz a premier, amelyen a művészet szinte minden ága képviselteti magát. Mint kísérletező művész, már több sikeres összművészeti produkciót is bemutathattam, de ez most egy teljesen megújult, audio-vizuális világ premierje lesz. Jelenleg ez most a legösszetettebb, legizgalmasabb feladat a számomra.