Klaudia

A hét portréja: Nigel Kennedy

2005.12.26. 00:00

Programkereső

A brit hegedűs 1956. december 28-án született az angliai Brightonban. Gyermekként Yehudi Menuhin támogatását élvezte, aki nemcsak helyet biztosított számára világhírű iskolájában, hanem tanulmányainak költségeit is állta.
ee363588-b543-473a-b5e1-40a8e96ba5f1

Később a rangos New York-i Julliard Schoolban Dorothy Delay növendéke lett. 1977-ben mutatkozott be a Royal Festival Hallban, ahol a Riccardo Muti vezényelte Londoni Filharmonikusokkal Mendelssohn Hegedűversenyét játszotta. 1980-ban csatlakozott a Berlini Filharmonikus Zenekarhoz.

Első felvételén, 1984-ben Edward Elgar versenyműveit játszotta a Londoni Filharmonikusok közreműködésével. A kiadvány 300 000 eladott példánnyal aranylemez lett, elnyerte „Az év felvétele” címet a Gramophone magazinnál, valamint „A legjobb klasszikus album” lett a BPI Awards szerint. Ezután szokatlan módon egy jazzalbum következett. Nigel Kennedy figyelme innentől kezdve megoszlott a klasszikus és a popzene, a New York-i Filharmonikusok és Paul McCartney vagy Kate Bush között. A négy évszak 1989-ben megjelent felvételéből több mint kétmillió példányt adtak el – ezzel Nigel Kennedy bekerült a Guinnes Rekordok könyvébe.

Egy súlyos nyakszirti sebészeti beavatkozást követően 1992-ben Kennedy időlegesen búcsút mondott a koncertszínpadnak. Kényszerszabadságának öt éve alatt számos önálló szerzeménye született, amelyeket a kelta népzene, a rock- és jazz-zene elemeinek ötvözése tett különlegessé. 1997-es visszatérése után a kritikusok nem győzték magasztalni Nigel Kennedyt. Idézet a Timesból: „Egész életemben egyetlen brit hegedűstől sem hallottam még ilyen merész és mámorító előadást. Kennedy játéka egy magasabb rendű érettségről tanúskodik. A világ egyetlen hegedűművésze sem lenne képes ilyen gördülékeny átmenetre különböző stílusok között!”

Az 1998-as nagysikerű észak-amerikai turné után Kennedy egy újabb felvételt készített Elgar Hegedűversenyéből, valamint rögzítette Vaugham Williams A pacsirta röpte című darabját Simon Rattle-lel és a Birminghami Szimfonikus Zenekarral. Következő albumát Fritz Kreisler életművének szentelte. A Kennedy Experience című lemez a művész Jimi Hendrix emlékére komponált darabjait tartalmazza. Ugyanebben az évben azonban a klasszikus zene fenegyereke Lynn Harrell csellóművésszel közösen Bach, Ravel és Kodály kamarazenéjéből is készített felvételt. Kis előadási darabokat tartalmazó albuma, amelyen a Londoni Kamarazenekar kíséri, rögtön a nagy-britanniai eladási lista élére tört. Ezek után 2000-ben Nigel Kennedy a Doors együttes repertoárjára alapuló koncertet adott.

Saját maga vezényelte a Berlini Filharmonikus Zenekart Bach négy versenyművének felvételén. A két hegedűre ír d-moll , az oboára és hegedűre írt d-moll versenyművet, valamint az a-moll és az E-dúr concertót 2000-ben rögzítette Nigel Kennedy. 2001-ben az év művészének választották Nagy-Britanniában. 2002 szeptembere óta a Lengyel Kamarazenekar művészeti vezeője.

Nigel Kennedy hivatásának érzi a komolyzene népszerűsítését, különösen a fiatalok körében. Noha rámenős természetét nem mindenki kedveli, számos jónevű művész körében megbecsülésnek örvend. Kennedy sokszor készít koncertfelvételt egész darabokról vagy műrészletekről, hogy megőrizze a hangversenyek varázslatos, nyers erejét. Gyakran használ előadásaiban improvizatív elemeket: jó példa erre a Jimmi Hendrix ihlette kadencia Beethoven Hegedűversenyében.