Klaudia

Mozart mindenütt

2005.12.27. 00:00

Programkereső

Ünnepi maraton utcán és koncertteremben A bécsi Volkstheater közönsége estéről estére végigszomorkodhatja Wolfgang Amadeus Mozart tragikus halálát: a hivatalos jubileumi év még el sem kezdődött, a színház máris műsorára tűzte Peter Shaffer Amadeus című sikerdarabját, amely bőséges teret ad a muzsikuszseni megpróbáltatásainak, ellenségei, elsősorban Salieri ármánykodása miatti sanyarú sorsának.

A minden elképzelést felülmúló évfordulós esztendőnek azonban nem ez a hangulat lesz a fő motívuma. Bécs Mozart él című programja hívebben fejezi ki a sugallt életérzést, s azt is, hogy az emlékezés nemcsak a kultúrát fogja át.

A hagyományos Vienna City Marathon rendezői jó helyezésre számíthatnak: a nagy napon, 2006. május 7-én az utcai futással párhuzamosan a Musikverein is maratont rendez. Rudolf Buchbinder a Bécsi Filharmonikusokkal Mozart hat zongoraversenyét adja elő egyhuzamban. Az utcai versenyzőket egy-egy szakaszon Mozart zenedarabjainak részletei kísérik: a startvonal táján pezsdítő, a célnál a szenvedést kifejező hangulatban, sőt szöveggel.

A Nemzeti Könyvtárban november vége óta látható Requiem című kiállítás jubileumi év nélkül is szenzáció lehetne, kérdés persze, elővennék-e az utolsó befejezetlen zenedarab (hétmillió euróra biztosított) eredeti kottáját. A kincs számára külön vitrint vásároltak, azt a Belvedere-ből való páncélozott üvegűt, amelyikben az államszerződés eredetijét mutatták be májusban. A könyvtár egyszer már megjárta: az 1958-as brüsszeli világkiállításról megcsonkítva érkezett vissza a partitúra, a 87. lap csücskét, rajta a Mester kézírású utasításával, valaki leszakította. Gerhard Roth a bűnügy alapos tanulmányozása után regényt is írt a rejtélyből.

Az évforduló örömére végleg Mozart-operaházzá alakuló Theater an der Wien se várja meg január 27-ét, a 250. születésnapot: már előbb rendeznek itt koncertet. Az első csúcspont mégis a nagy nap lesz, akkor az Idomeneót viszik színre parádés szereposztásban: Neil Shicoff, Angelika Kirschschlager a főszerepekben, az operaház zenekarát Seiji Ozawa vezényli. Havonta egy-egy új bemutató következik, köztük egy erre az alkalomra megrendelt mű, a Gyűlölöm Mozartot szatirikusan értendő címmel. Nem ez az egyetlen ünnepi est Mozart-mű nélkül: Peter Sellars New Crowned Hope fesztiváljára különböző egzotikus országbeli - afrikai, ázsiai, új-zélandi - társulatoktól, zeneszerzőktől és koreográfusoktól rendelt Mozart zenéjének ihletésére készült műveket.

Bécsben 130 program várja a közönséget 3200 időpontban. Január 27-től fogadja a látogatókat a 30 milliós költséggel felújított Figaro Ház. Salzburg 500 programmal készült, és igényt tart arra is, hogy az Ünnepi Játékok nagy fesztiválszínházában rendezendő megnyitó kapja a "hivatalos" jelzőt. A nyári fesztiválon mind a 22 színpadi művet bemutatják - a szakértők nem hiszik, hogy ez a monstreprogram egyenletesen magas színvonalú lehet. Mindent feledtet majd Anna Netrebko, akit három éve a Don Giovanniban fedezett fel a világ: most felújítják ezt az előadást.

A gyerekek se maradnak ki. A nekik szóló kiállításon, a ZOOM-ban értelemszerűen a csodagyerek a téma. Lényeges kérdésekre adott válaszok - Mosott-e Mozart fogat? - hivatottak erősíteni a meggyőződést: csoda ide vagy oda, Wolfgang Amadeus is volt igazi gyerek.

A kiadások összegéről a legkülönbözőbb számadatok látnak napvilágot. Mindenki igyekszik lefelé kerekíteni, ám összesítve, s az épületek felújítását is beleszámítva így is százmilliós nagyságrendről van szó. Az idegenforgalom nem is leplezi: számára ez az év kivételes lesz. 2005-ben hétmillió volt a Bécsbe látogatók száma - a Mozart-évben elérheti a tízmilliót.

Bécs, 2005. december

A 125 éve született Bartók éve mellett a 250 éves Mozart jubileumát ünnepeljük 2006-ban Magyarországon is. A megszámlálhatatlan program közül válogattunk. Az Osztrák Kulturális Fórum keretében január 1-jén a pécsi bazilikában elhangzik a C-dúr mise a bazilika Bárdos kórusának előadásában. A budapesti Kolibri Színház bábelőadása január 12-én: a Szöktetés a szerájból. A zeneszerző születésnapján, január 27-én a Mozart és következményei című program ígérkezik érdekesnek. A Mozart és a nők című esten a zeneszerző kortársnőinek műveit játssza Sigrid Trummer. A tavaszi fesztiválon, március 17. és április 2. között is jócskán akad Mozart-program. A Mozarteum Orchester Salzburg két nagy szimfóniával és az A-dúr zongoraversennyel érkezik, a Royal Philharmonic Orchestra a Mozart-nyitánnyal. A zeneszerző öszszes vonósnégyesét hat kvartett játssza el. Három, Da Ponte-librettóra épülő Mozart-operát adnak elő Kovalik Balázs rendezésében a Millenáris Teátrumban: a Figaró házasságát, a Cosi fan tuttét és a Don Giovannit, először három estén át, majd maratoni formában egymás után egyetlen napon. A programban szerepel "kortárs Mozart-opera", az Aqua toffana, amelyet az énekes-zeneköltő Ágens komponált, valamint a Bejart Ballet Laussane vendégszereplése, zene: Mozart és a Queen zenekar, jelmez: Versace. A Petőfi Irodalmi Múzeumban egész napos Mozartiáda lesz.

A Művészetek Palotájában január 27 és 29. között Mozart-ünnepet tartanak - a Camerata Salzburg koncertjével (vezényel Sir Roger Norrington), kiállításmegnyitóval, farsangi körmenettel, táncelőadásokkal. Májusban Mozart összes hegedűversenyét adja elő Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Erkel Ferenc Kamarazenekarral.