Benedek

Új gazdája van a Telarc lemezkiadónak

2005.12.29. 00:00

Programkereső

A neves független amerikai lemezkiadó, a Telarc, illetve leányvállalata, a jazzben és világzenében otthonos Heads Up Records az ugyancsak amerikai Concord Music cégcsoport tagja lett. Az üzlet részletei nem nyilvánosak.
f2988b2d-8a9f-46da-ae45-aebc69055232

Glen Barros, a Concord Music Group elnöke elmondta, hogy a clevelandi székhelyű Telarc és Heads Up kiadókat szeretnék megtartani, s a két cég felvásárlása része annak a stratégiának, melynek keretében a Concord Music nyit a „felnőtt” zenék, vagyis a klasszikus, a jazz- és a világzene irányába.

Bob Woods, a Telarc elnöke, aki a kiadó nyugdíjba vonuló másik alapítójával, Jack Rennerrel ellentétben megtartja posztját, hangsúlyozta, hogy a Telarc tovább folytatja működését. „Azért mentünk bele ebbe az üzletbe, mert Glen és a Concord csapatának tagja megértették, hogy mit akarunk és mit képviselünk. Megyünk tovább a megkezdett úton, a Concorddal való ’házasság’ nagy segítségünkre lesz a piacon, és további tervek megvalósulását teszi lehetővé” – mondta Woods.

Az 1977-ben alapított Telarc katalógusa több mint ezer tételt tartalmaz, s eddigi működése során negyvenhat Grammy-díjat nyert el. A Telarc volt az első kiadó, amely kereskedelmi forgalomba hozott felvételekhez használt digitális technikát 1978-ban, és az elsők között jelent meg 1983-ban a CD-piacon. A jazz-zenészek közül olyan világnagyságok lemezeit adták ki, mint Dave Brubeck, Ray Brown, Andre Previn vagy Oscar Peterson, a klasszikus zenei katalógusának előadói között találjuk többek között Seiji Ozawát, Lang Langot és Sir Charles Mackarreast. 2004-ben a rangos angol zenei lap, a Gramophone az év lemezkiadójává válaszotta a Telarcot.