Emőke

A szemléletváltás igényét hangsúlyozta Bozóki András

2005.12.30. 00:00

Programkereső

A szemléletváltás igényét hangsúlyozta évértékelő sajtótájékoztatóján a kulturális miniszter. Bozóki András sikeresnek tartja a minisztérium munkáját, és azt, hogy viták bontakoztak ki a kultúráról, eredménynek tekinti.

- Mi volt ebben az évben az, amit sikernek, amit kudarcnak értékel, és mi az, amit a következő évben a legfontosabb megoldandó feladatnak?

- Nagyon fontos volt számomra az, amikor elfoglaltam a hivatalomat, hogy a kultúrában szemléletváltást kezdeményezzek és indítsak el, aminek az a lényege, hogy a kultúra fogalmát szélesebben értelmezzem, mint az intézményfenntartást vagy az örökségvédelmet – mondja Bozóki András. – A kultúra nemcsak értékőrzés, hanem értékteremtés is, ezt sikerült elindítani. Szeretnénk tisztességesebb pályázati rendszereket, becsületesebb eljárásokat, és esélyt adni azoknak, akik hátrányos helyzetben vannak, vidéki településeken élnek. A Közkincs programot, a Pankkk-programot, a Tengertánc-programot említhetném, vagy akár azt a versenyt, amelyik Európa kulturális fővárosa címért zajlott le. Emellett lebonyolítottuk a József Attila-évet. A külföldi magyar intézetek élére olyan új szellemű, fiatal, aktív igazgatók kerültek, akik ezt a fajta nyitott kultúrafelfogást képviselik, amit én. A problémák részben a pénz hiányából adódtak, hiszen a kormánynak volt egy olyan döntése, amelynek a keretében maradványképzést írt elő valamennyi minisztérium számára. Ezt a mi minisztériumunk, csakúgy, mint a Szociális és Egészségügyi Minisztérium az átlagnál jobban megsínylette.

- Panaszkodnak, példának okáért, a múzeumok is, hogy az ingyenessé tett belépésnek az elmaradt bevételét nem pótolta számukra senki, továbbá például a filharmóniai zenekar – és még sorolhatnám – kevesli a forrásokat. Ezen a jövő évben kíván-e – és tud-e – változtatni a kulturális tárca?

- Az állami múzeumok az uniós csatlakozással ingyenessé váltak. Folyamatosan követjük figyelemmel, hogy az ingyenesség milyen következményekkel jár, mondjuk, a vidéki múzeumokra. Az államnak itt nyilván kompenzálnia kell a kieső bevételeket. A filharmóniai zenekar, komolyzene több mint 8 milliárd forintos támogatást kap, a komolyzenekarok, a komolyzene önmagában hússzor, harmincszor többet, mint a könnyűzene, közkultúra. Ezt továbbra is prioritásnak tekintjük, és ha voltak is átmeneti nehézségek, ezeket már most orvosoltuk, és ez így marad 2006-ban is.

Az évvégi sajtóbeszélgetésen bemutatta Derdák Andrást, a párizsi magyar intézet és Keresztury Tibort a stuttgarti magyar intézet új vezetőjét. Derdák András elmondta: elsődleges feladatának az intézmény belső felújítását tartja, továbbá jó együttműködés kialakítását más intézményekkel, amire már csak azért is szükség lesz, mert évi keretük összesen 15 millió forint.

Keresztury Tibor viszont radikális profilmódosításra készül a stuttgarti intézet élén, mint mondta: szeretné, ha átvennék a kezdeményező szerepet, és az intézet megkerülhetetlen referenciahely lenne a német-magyar kulturális kapcsolatok szempontjából. A jövő évi tervek között szerepel egyébként, hogy március 9-én megnyílik Berlinben a németországi magyar kulturális évad, és várhatóan 2007 második felében ér véget.