Klasszikus

2006 a kortárs komolyzene jegyében

2006.02.16. 00:00
Ajánlom
Kortárs komolyzenei programcsomagot mutatott be Bozóki András kulturális miniszter hétfőn a Művészetek Palotájában rendezett sajtótájékoztató keretében.

KORTÁRS ZENEI TÁMOGATÁSOK

2006 a kortárs komolyzene jegyében
2006-ban a kortárs komolyzenére irányul a figyelem, elsősorban a Bartók-jubileum (125.) és a Kurtág-születésnap (80.) miatt. A közép- és kelet-európai térség páratlan gazdagságú zenei hagyományokkal rendelkezik, amelyek széleskörű megismertetése az évfordulók apropóján ismét ráirányíthatja a világ figyelmét a régió egyedi értékeire. Korábban, ám máig tartó hatással a Bartók, Kodály, Dohnányi zenei örökséget ismerte meg a világ; évtizedek óta pedig a jelenkori szerzők, elsősorban Ligeti, Kurtág és Eötvös rendkívüli nemzetközi sikere mutatja a magyar zeneszerzés és pedagógia iránti figyelmet. Ehhez kíván hozzájárulni a kulturális miniszter és tárcája a kortárs komolyzenének és az évfordulókra juttatandó támogatásokkal.

Előzmények
A tárca már tavaly elkezdte a felkészülést a nemzeti évfodulók méltó megünneplésére, elsősorban a Bartók-évforduló bel- és külföldi programjainak tervezésével. Ezen kívül a zenei szakma képviselőivel már 2005. nyarától folynak az egyeztetések a kortárs zene helyzetének megváltoztatása érdekében. A helyzet közismert: a kortárs zene művelése és oktatása valóban nem jelent tömegeket, azonban vitathatatlanul a kortárs kultúra kiemelkedő része. A világ vezető kortárs szerzői hármasa magyar szerzőkből és pedagógusokból áll: Eötvös Péterről, Kurtág Györgyről és Ligeti Györgyről van szó, munkásságuk azonban külföldön jóval ismertebb, mint idehaza; a hozzájuk mérhető színvonalú szerzők – pl. Jeney, Vidovszky, Szőllőssy, Sáry, Soproni stb. – a szakmai közegen kívül szinte alig ismertek, munkáik pedig alig kerülnek be az oktatásba, vagy a repertoárokba. Ez a helyzet változtatást kíván. A most bejelentett támogatásokkal ezen a helyzeten kíván a tárca javítani, illetve az évfordulók méltó támogatásával ráirányítani a figyelmet szellemi örökségeinkre és kortárs kultúránk értékeire.

Támogatások

1. A BARTÓK-JUBILEUM MÉLTÓ MEGÜNNEPLÉSE 2006-BAN

A Bartók 125. évfordulóra való felkészülés már tavaly megkezdődött – koncertekkel, nemzetközi programokkal, az évfordulós titkárság és emlékbizottság felállásával –, s idén folytatódik a megemlékezés: pályázatokkal, hangversenyekkel, szakmai szemináriumokkal és új adaptációkkal. (a részletes program a mellékletben)
A jubileumi programokra az NKÖM közvetlenül 282 millió forintot fordít: ebben találhatók a közművelődési pályázatok, játékok és vetélkedők támogatása; kiállítások (pl. a Bartók-emlékházban megvalósuló); a külföldi magyar kulturális intézetek Bartók-programjainak támogatása; az NKA által kiírt, 53,5 millió értékű pályázat; a németországi magyar évad Bartók-programjai 30 milliós nagyságrendben; illetve a kulturális turizmus program keretében megvalósítandó Bartók-utak pályázat.

Fesztiváltámogatások az évfordulók jegyében

A kulturális miniszter idén is jelentős összegekkel támogatja a Budapesti Tavaszi Fesztivált – 180 millió forinttal – és a Miskolci Operafesztivált – 100 millió forinttal. A BTF idén a Bartók és Mozart kettős jubileum jegyében rendezi programjait – így a Bartók vonatkozású programokat is segíti a miniszteri támogatás; az Operafesztivál esetében pedig a támogatás közel 70%-a megy Bartók-programokra. További támogatások: Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium (14 millió Ft), Budapesti Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny (10 millió Ft).

2. „KURTÁG 80” – A SZÜLETÉSNAPI FESZTIVÁL TÁMOGATÁSA

A támogatás összege: 20 millió Ft.

2006-ban az egész világ ünnepli a február 19-én 80 éves Kurtág Györgyöt. A zeneszerző az elmúlt év végén megkapta az amerikai Louisville Egyetem rangos Grawemeyer díját, néhány hete pedig a 2006-os MIDEM komolyzenei különdíjával tüntették ki.

A Budapest Music Center (BMC) szervezésében február 15. és 19. között „Kurtág 80 – születésnapi fesztivál” címmel 5 napos nemzetközi és hazai vonatkozásban is nagyszabású koncertsorozatra kerül sor a Művészetek Palotájában (Fesztivál Színház), a Zeneakadémián, valamint a belvárosi Szent Mihály Templomban. A koncertsorozat műsorán az ünnepelt művei szerepelnek olyan avatott előadók tolmácsolásában, mint Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, a Keller Vonósnégyes, az A:N:S Chorus, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Juliane Banse, Andrea Pestalozza, Maria Husmann és sokan mások. A koncertek mellett szerepel a programban színházi produkció, kiállítás, filmvetítés és tudományos előadások is. A cannes-i MIDEM után a BMC a Művészetek Palotájában (Üvegterem) is felállítja a Kurtág-Bartók Pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható, illetve megtekinthető mp3-hallgatók, high-end minőségű hanglejátszó berendezés, plazma-televízió és érintő képernyős számítógépek segítségével.

3. A KÍSÉRLETI KORTÁRS ZENEI MŰHELYEK TÁMOGATÁSA

A kísérleti kortárs zene elismert hazai műhelyét, az Új Magyar Zene Egyesületet (UMZE) a miniszter 30 millió forinttal támogatja. Ez elsősorban az UMZE-produkciók támogatása 2006 során, mely lehetővé teszi, hogy a kamaraegyüttes a szokásosnál többször adjon koncertet a modern és kortárs zene jegyében. A kortárs zene támogatása, intézményesülése további teendőket igényel, melynek kidolgozásában továbbra is partner a minisztérium.

Az UMZE Kamaraegyüttes 1997-ben jött létre Rácz Zoltán (az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője) és Wilheim András zenetörténész kezdeményezésére. Neve az Új Magyar Zenei Egyesület elnevezés rövidítéséből származik. Tagjainak célja, hogy megóvják és folytassák az 1911-ben alakult, Bartók és Kodály művészetéhez kötődő eredeti UMZE hagyományait. A 20. századi és kortárs zene előadása mellett ezért fontosnak tartják, hogy mind Magyarországon belül, mind kívül új művek írására inspirálják a zeneszerzőket.

Az együttes repertoárja a Magyarországon élő komponisták művei mellett olyan alkotók darabjait is magában foglalja, mint Eötvös Péter, Maurizio Kagel, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen vagy Christian Wolff. Hazai sikereik után (Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál, Szombathelyi Bartók Fesztivál, stb.) az UMZE sikerrel mutatkozott be 1999-ben Berlinben illetve Karlsruhe-ban. 2001-ben Avignonban az Acanthes Fesztiválon vettek részt, ahol koncerteztek, illetve közreműködtek a karmester és zeneszerzés kurzusokon, 2002. májusában pedig a bécsi Festwochenen adtak hangversenyt Eötvös Péter vezényletével.

4. ZENEKARI TÁMOGATÁSOK 2006-BAN

Az év során a kulturális tárca összesen csaknem 3,5 MRD forinttal támogatja a zenakarokat és énekkarokat.

a) A helyi önkormányzatok hivatásos zenekari és énekkari támogatása
A támogatás összege: 1,010 milliárd Ft.

A helyi önkormányzatokat támogatás illeti meg abban az esetben, ha hivatásos zenekart és/vagy énekkart tartanak fenn, illetve abban az esetben, ha olyan hivatásos zenekart vagy énekkart támogatnak, amellyel a helyi önkormányzat 2004. szeptember 1-ig legalább 5 éves közszolgáltatási szerződést kötött. A támogatás összege 2006-ban 1.010.000.000 Ft.- felosztása pályázati úton történik. A napokban megjelenő rendeletet pályázati felhívás követi majd. A támogatás mértékét a helyi önkormányzatok által a pályázatban szolgáltatott adatok, valamint az együttesnek a központi költségvetésből juttatott egyéb bevétele figyelembevételével a kulturális miniszter által felkért szakmai bizottság javaslata alapján a miniszter állapítja meg. A döntések 2006 márciusában születnek meg.

A 2005-ös évben a következő 20 zenekar részesült a támogatásból: Debreceni Filharmonikus Zenekar, Debreceni Kodály Kórus, Szegedi Szimfonikus Zenekar, Miskolci Szimfonikus Zenekar, Győri Filharmonikus Zenekar, Pannon Filharmonikus Zenekar, Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, Szolnoki Zeneművészeti Központ (Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Szolnoki Liszt Ferenc Kamarazenekar, Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus), Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Pest Megyei Szimfonikus Zenekar, MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány, Távközlési Zenei Alapítvány, Gödöllői Szimfonikus Zenekar, Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Orfeo Zenei Alapítvány, Váci Szimfonikus Zenekar, DANUBIA Szimfonikus Zenekar, Nyíregyházi Cantemus Kórus, Veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar.

b./ A zenekari kiegészítő támogatás
A támogatás összege: 171 millió Ft (UMZE nélkül 141 M)

A konszolidációs keret összege 2005-ben 94 millió Ft volt, idén ennek közel kétszerese. Olyan zenekarok kapnak támogatást ebből a keretből, amelyek zenekari műhelymunkát biztosítanak pályakezdő muzsikusoknak, illetve elősegítik fiatal tehetségek bemutatkozását; olyan hivatásos együttesek, részben kamaraegyüttesek, amelyek fenntartóval nem rendelkeznek; illetve a kortárs zene műhelyeinek számítanak.

A 2006-ban támogatott zenekarok: Szolnoki Liszt Ferenc Kamarazenekar (20 millió Ft), Danubia Szimfonikus Zenekar (30 millió Ft), Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (20 millió Ft), Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (38 millió Ft), Modern Art Orchestra (5 millió Ft), Budapesti Vonósok Kamarazenekar (5 millió Ft), Magyar Virtuózok Kamarazenekar (5 millió Ft), Weiner-Szász Kamarazenekar (15 millió Ft), UMZE (30 millió Ft), Tatabányai Szimfonikus Zenekar (3 millió Ft).

c./ Regionális filharmóniai Kht-k támogatása
A támogatás összege: 220 millió Ft

A Filharmónia Közhasznú Társaságok kiemelt feladatai közé tartoznak az alábbi tevékenységek: kortárs zenei művek bemutatása, új helyszínek felkutatása, új közönség szervezése, az iskolán kívüli zenei nevelés tematikai elősegítése, valamint a fiatal tehetségek foglalkoztatása. 2006-ban a tárca a következő regionális filharmóniai társaságoknak nyújt támogatást: Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht., Filharmónia Kelet-Magyarország Kht., Filharmónia Dél-Dunántúl Kht.

d./ Nemzeti Ifjúsági Zenekar: Talentum Rajkó Zenekar
A támogatás összege: 25 millió Ft

A kulturális miniszter által létrehozott kitüntető cím, amely kimagasló zenekari munkásságért adományozható. A címet háromévente egy ifjúsági zenekar kaphatja. A címet és az ezt megjelenítő logót a zenekar három évig viseli neve mellett feltüntetve. A cím viselésének ideje alatt a zenekar működését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma külön szerződés szerint támogatja. Első ízben a Danubia Ifjúsági zenekar kapta meg három évre, amely ez alatt az idő alatt rendkívüli szakmai fejlődést ért el. Jelenleg a Talentum Rajkó Zenekar a cím birtokosa. A Zenekar egyedülálló a maga nemében: nemcsak azért, mert az ország legtehetségesebb fiatal cigánymuzsikusainak zenekara, amely fennállása 54 éve alatt rendkívül nagy sikereket aratott itthon és külföldön egyaránt, hanem azért is, mert ezek a hátrányos helyzetű cigány származású fiatalok a TALENTUM Zene- és Táncművészeti Szakiskola keretei között (Európában egyedülállóan) egyúttal magas szintű szakmai és közismereti oktatást is kapnak, az iskola elvégzése után közép – vagy felsőfokú szakképesítésről szóló végbizonyítványt szereznek.

e. / Budapesti Kamaraopera
A barokk és a kortárs operák magas színvonalat képviselő műhelye.
A támogatás összege: 18 millió Ft

f./ Kiemelkedő nemzeti zenekarok támogatása
- Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár
A támogatás összege: 1 milliárd 650 millió forint
- Budapesti Fesztiválzenekar
A támogatás összege: 345 millió forint

A zenekari támogatások összesen: 3 milliárd 439 millió ft

5. ZENEI ARCHÍVUMOK TÁMOGATÁSA

- Dohnányi Archívum
A támogatás összege: 12 millió Ft

Az Archívum célja a Dohnányi életével kapcsolatos, szervezett kutatások megkezdése és folytatása; az életműre vonatkozó, minél teljesebb dokumentumanyag összegyűjtése, rendszerezése és publikálása, a kiadatlan művek kritikai kiállításának előkészítése, az összkiadás tervezése és közreadása. Az Archívum információs és kutatóközpontként is szolgálja a hazai és külföldi tudományos kutatókat. Működése alatt számtalan új, eddig még ismeretlen anyaggal gazdagodott. Támogatásával a minisztérium elismeri és elősegítit az oly sokáig méltatlanul mellőzött nagy magyar muzsikus, Dohnányi Ernő örökségének hazai ápolását, életművének rehabilitációját.

- Budapest Music Center (BMC)
A támogatás összege: 16 millió Ft

A BMC művész-adatbázist, zenemű-adatbázist és zenei könyvtárat működtet. A BMC 1996-ban indította útjára folyamatosan bővülő internetes zenei adatbázisait, amely információt gyűjt a magyar klasszikus, kortárs és jazz zenei élet hivatásos szereplőiről: zeneszerzőkről és zenekarokról, valamint a kortárs zeneművekről. Eddig 60 zeneszerző, 4300 zeneművét, valamint közel 1000 zenész és zenekar adatait dolgozták fel. Az adatbázisok kétnyelvűek. 2003 tavaszán elkezdődött a multimédiatár építése. Eddig 650 kortárs zenei hangfelvételt digitalizálták két formátumban, amelyeket már az adatbázishoz kapcsoltak. A Magyar Zenei Tanáccsal kötött együttműködési megállapodás értelmében zenei gyűjteményüket a BMC kezeli, így a digitalizálást ebben a gyűjteményben folytatják. Terveik között szerepel filmfelvételek digitalizálása és adatbázishoz kapcsolása, valamint a zenei gyűjtemény on-line katalógusának elkészítése. Az adatbázisba bekerülni, valamint abban keresni egyaránt térítésmentesen lehet; a zenei gyűjtemény látogatása szintén ingyenes.
Összesen: 28 M Ft

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.