Eszter, Eliza

Miniszteri döntés a szakmai szervezetek ellenére

2006.01.06. 00:00

Programkereső

Január 10-től több személycsere várható a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakkolégiumaiban, mivel néhány tag mandátuma lejárt. A törvény szerint a kollégiumokban a tagok ötven százalékát szakmai szervezetek delegálják, a többi tagot pedig a miniszter nevezheti ki. Bár a szakmai szervezetek véleményét az utóbbi esetekben is kikérte Bozóki András miniszter, ám néhány esetben jelöltjeiket nem fogadta el.

A kulturális alap zenei szakkollégiumában három új tagot választottak, kettőt Bozóki András kulturális miniszter saját hatáskörében nevezhetett ki. Csengery Adrienne, az NKA bizottságának tagja, aki egyben a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Népszava kérdésére elmondta a takarékosság jegyében a szakmai kollégium 12 tag helyett januártól csupán tízzel folytatja munkáját. Öt tagnak járt le a mandátuma, a létszámcsökkentésnek megfelelően csupán 3 tag helyett választottak újat. Közülük egyet a szakmai szervezetek válaszhatnak meg - Madarász Iván zeneszerző személyében - , kettőt pedig a törvény szellemében, a kulturális miniszter "saját hatáskörben kér fel a szakmai, illetve társadalmi szervezetek véleményének meghallgatása után". A Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Muzsikus Fórum és a Magyar Zenei Tanács, mintegy ötven szakértője hosszas vita és szavazás után végül hat nevet terjesztett a miniszter elé, ám közülük egyiket sem nevezte ki Bozóki András, mondta lapunkak Csengery Adrienne, aki a processzus lebonyolítását válallta magára. A neves operaénekes szerint a demokratikus szavazási rendszer megcsúfolása a miniszer eljárása. "Nem értem miért kellett az egész huzavona, ha miniszter előre tudta kit fog választani"- fűzte hozzá Csengery Adrienne. Úgy tudjuk az egyik befutó Marton László Távolodó a Magyar Narancs című hetilap szerkesztője, a másik új szakkollégiumi tag pedig Rieger Johanna, televíziós újságíró, szerkesztő, aki a PANKKK-hoz kötődő Populáris Zenekultúra Ideiglenes Szakmai Kollégium tagja volt. Tehát a könnyűzenét erősíti a zenei kollégiumban a miniszter. Csengery Adrienn ugyanakkor nem érti, hogyan fognak dönteni az új tagok a zömében komolyzenét érintő kérdésekben.

Úgy tudjuk, hogy a táncművészeti szakmai kollégium új tagjainak kinevezése esetén a miniszter hasonlóan járt el. A szakmai szervezetek Novák Ferencet és Kovács Gerzson Pétert jelölték a táncművészeti szakmai kollégium új tagjának, ám Bozóki András végül a Trafó művészeti szervezőjét, Kenesei Edinát fogja január 10-én kinevezni. Pataki András a kollégium vezetője lapunk kérdésére nem kívánta minősíteni az eljárást. A másik két tagot a szakma jelölte. Információink szerint Juhász Zsolt koreográfus és ifj. Nagy Zoltán az Operaház magántánosa lesz a táncművészeti szakmai kollégium új tagja.

A színházi szakmai kollégiumnál két tag Vajna Pál színművész és Kaszás Attila a kaposvári színház volt ügyvezetőjének mandátuma járt le. Vajna helyét a szakmai szervezetek javaslatára Dobák Lívia, a Budapest Bábszínház dramaturgja foglalja el. Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a másik, a miniszter által delegált helyre több szervezet megállapodása szerint három jelöltet ajánlottak a miniszternek, de Bozóki egy negyediket nevezi ki a megüresedett pozícióba. Információink szerint a miniszter Karsai György egyetemi tanárt küldi a testületbe.

Bozóki András kulturális miniszter lapunk kérdésére hangsúlyozta, csupán törvény adta jogával élt, amikor "széleskörű egyeztetés után" a maga jelöltjét választotta. Ellenvetésünkre, hogy például a zenei szakkollégium esetén, több szakmai szervezet által ajánlott hat jelölt közül miért nem felelt meg számára egyik sem, miniszter kijelentette: "Egyéb szakmai körökkel történő konzultáció után, végül alkalmasabb jelölteket találtam."