Júlia, Rita

Mahler – a maga teljességében

2006.01.16. 00:00

Programkereső

A hanglemezkiadás jelenlegi, nehéz helyzetében a klasszikus zenével foglalkozó kiadók többsége nem vállalja a kockázatot, hogy új interpretációban jelentesse meg a klasszikus-romantikus törzsrepertoárt, amelyből már sok jó előadás CD-n is hozzáférhető. Ráadásul: a piac telített, az internetről szinte minden letölthető. Szerencsére létezik néhány kiadó – kis létszámú, rugalmas, szervezetek –, amelynek más az üzletpolitikája: ha egy interpretáció hiteles, újszerű, s ezzel többletértéket nyújt a hallgatónak, a zenetörténet jól ismert remekműveit is érdemes újra megjelentetni.

Ez utóbbi filozófiát vallja a régóta Hollandiában élő amerikai kürtművész, Jared Sacks alapította Channel Classics is, amely az elmúlt öt-hat évben lett az egyik legsikeresebb európai független kiadó. E szemléletnek köszönhető, hogy Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar – a szintén holland lemezipari óriásnál, a patinás, de válságba került Philipsnél töltött évek után – a Channelhez szerződhetett, s ott 2004-ben egy Rahmanyinov-albumot és egy Csajkovszkij-válogatást jelentethetett meg, tavaly pedig lemezre vehette Mahler VI. szimfóniáját.
Fischer Iván az elmúlt évtizedekben jó néhány emlékezetes koncerttel, legutóbb pedig a budapesti Mahler-ünnep megalapításával bizonyította a mahleri oeuvre iránti különös érzékenységét.

Az életmű a maga teljességében foglalkoztatja: nemcsak a szimfonikus repertoárt, a dalokat is behatóan ismeri, akárcsak az 1911-ben elhunyt zeneszerző- és karmester-géniusz pályáját, személyiségjegyeit, környezetét. Ez nagymértékben segíti, hogy stilárisan egységes, kiforrott Mahler-interpretációk kerüljenek ki a kezéből. A Művészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben készült új Mahler-album kapcsán az volt az egyetlen igazi kérdés: meg tudja-e őrizni a felvétel az élő előadások varázsát, spontaneitását. Nos, nem lehet hiányérzetünk: az egységes hangzáskép, a plasztikusan megrajzolt vonós és fafúvós szólamok, a kitűnően eltalált tételkarakterek mellett az előadás egyik legfontosabb sajátossága az őszinte, lírai kitárulkozás, a már-már a népdalok világára emlékeztető, keresetlen egyszerűség. A sokrétegű zenei szövet ellenére minden motívum és folyamat kristálytiszta, követhető. Az előadás alapján reméljük: a Fesztiválzenekar Mahler-szériája folytatódhat a Channel Classicsnál.

Mahler: VI. szimfónia
Budapesti Fesztiválzenekar,
karmester: Fischer Iván
Channel Classics – Karsay és Társa