Bernát, Felícia

Mozart „zenei naplója” a világhálón

2006.01.18. 00:00

Programkereső

A British Library január 12-én közzétette a világhálón Mozart saját kézzel írott műjegyzékét (Verzeichnüss aller meiner Werke), melyben a könyvtár szoftverének segítségével mostantól bárki lapozgathat – virtuálisan.
b85e6e98-963f-41ee-a097-dc2992ffe528

Az első bejegyzés 1784. december 11-én került be az aprócska füzetbe, ekkor vette fel Mozart „hivatalos” művei sorába az F-dúr zongoraversenyt (K.459), az utolsó darab (Laut verkunde unsere Freude – szabadkőműves kantáta, K.623) 1791. novemberéből, mintegy három héttel Mozart halála előttről való. A bal oldalra minden alkalommal öt mű címét írta fel Mozart a befejezés dátumával, többnyire jelezve a mű hangszerösszeállítását, olykor kiegészítve az első előadó vagy a megrendelő nevével, esetleg a komponálás helyszínével. A jobb oldalon minden alkalommal öt darab kétsoros kottaszisztéma található, ide jegyezte le Mozart a vonatkozó mű kezdő ütemeit.

A felbecsülhetetlen értékű füzet 145 Mozart-mű részleteit tartalmazza, köztük olyan elveszett darabokét is, melyekről kizárólag ebből a füzetből van tudomásunk. A British Library zenei kurátora, Dr. Rupert Ridgewell szerint „a Verzeichnüss aller meiner Werke minden idők egyik legizgalmasabb és legmegindítóbb zenei kézirata, mely egyedülálló betekintést enged egy zseniális alkotó szellem világába. A felhasználók, akik ezt az elbűvölő kéziratot lapozgatják a világhálón, saját ’zenei naplója’ segítségével követhetik nyomon Mozart életének alakulását utolsó néhány évében.”

A műjegyzék „lapozgatásához” szükséges szoftver (Turning the Pages) ingyenesen letölthető a British Library honlapjáról. A műjegyzék egyes darabjai mellett a könyvtár kutatói által írott rövid kommentárok is olvashatók, a művek kezdőütemei pedig meghallgathatók a Royal College of Music hallgatóinak előadásában.

A műjegyzék honlapjának megtekintése minden zeneszerető számára erősen ajánlott, Mozart-rajongók számára kötelező!