Sándor, Ede

Harmónia orvosklub

2006.01.19. 00:00

Programkereső

„Ha csak teheted, élj mindig úgy, hogy az emberi szellem kristályba fagyott remekműveinek egyikét mindennap megszemléld, s ha csak néhány pillanatra is. Ne múljon el egyetlen napod, hogy nem olvastál néhány sort Seneca, Rilke, vagy Marcus Aurelius könyveiből. Mindennap hallgass néhány ütem zenét, ha másképp nem lehet, szólaltasd meg zenedobozodon Bach, Beethoven, Gluck, vagy Mozart valamely tételét… oly könnyű megtalálni azt a félórát, mely a remekművekhez szükséges.” (Márai Sándor)
22a166f4-0667-43dd-b1ac-5e987f9b36d8

Ezek a gondolatok különösen aktuálisak ma, amikor világunk tele van feszültséggel, erőszakkal, rohanással. Alig marad idő nyugalomra, békére, az egymással való törődésre. Az emberek ritkán gondolnak egészségükre, lelki harmóniájukra, amíg az megvan. A pihenés, sport, kikapcsolódás, beszélgetés olyan lehetőségek, amelyek kiegyensúlyozottságunk fenntartásának eszközei. Erre való az értékes irodalom, zene is.

E gondolatok jegyében született meg 2004-ben a Harmónia Orvosklub megalakításának ötlete. Azóta minden második hónap első csütörtökén 19:00 órától nagyszerű élményben, kikapcsolódásban van része az egyre növekvő számú látogatóknak Az összejövetelek helye a BM Dunapalota Széchenyi terme (Budapest, Zrínyi u. 5.)

Vendégeink voltak eddig: Marton Éva, Tokodi Ilona, Frankó Tünde, Rálik Szilvia, Szilfay Márta, Kertesi Ingrid, Bazsinka Zsuzsa, Péter Cecília, Váradi Zita, Várhelyi Éva, Szutrély Katalin, Németh Mónika, Molnár András, Perencz Béla, Fekete Attila, Csák József, Gárdai Gábor, Cserhalmi Ferenc, Hábetler András, Muskát András operaénekesek. Zongorán kísért Katona Anikó. Fiatal hangszeres művészeket - Bábel Klára (hárfa), Rohmann Ditta (csellő), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola), Zsoldos Bálint (zongora) - is bemutattunk. Jazz-estünk vendége a Blues pill együttes volt. Az irodalmi műsorokat legtöbbször Császár Angela állította össze és adta elő, de Kútvölgyi Erzsébet és Gyurkovics Tibor is vedégünk volt. Prof. Batta András, prof. Tulassay Zsolt és prof. Pavlik Gábor nagy lelkesedéssel vezették a műsorokat, számos ismeretet nyújtva a művekről.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk a rendezvényekre korra, szakra való tekintet nélkül. A tudomány és klasszikus kultúra támogatására 2005-ben létrehoztuk a Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítványt. Az alapítvány nyílt, támogatóként bárki csatlakozását szívesen fogadjuk. Számlaszám: MKB. 10300002-20228617-00003285. Adószám: 18117754-1-41.