Fülöp, Evelin

Symphonia Hungarorum

2006.01.19. 00:00

Programkereső

A Symphonia Hungagorum – Magyar Szimfonikus Körkép 2006 sorozat január 23-án veszi kezdetét a Nemzeti Hangversenyteremben. A program keretében az ország szimfonikus zenekarai adnak egy-egy koncertet.

A Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének ideje alatt egymásnak adták a „kilincset” az ország vezető szimfonikus zenekarai. S hogy valóban jó ötlet volt a vállalkozás – nevezetesen, hogy minden szimfonikus együttes bemutatkozhasson, és egyben kipróbálhassa a világszínvonalú akusztikájú új koncerttermet –, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Művészetek Palotájában úgy határoztak, megismétlik a sorozatot, már tervszerű tudatossággal, sőt hagyományteremtő szándékkal.

Így született meg a Symphonia Hungarorum - Magyar Szimfonikus Körkép 2006 című hangversenysorozat. A szervezőknek egyetlen megkötésük volt csupán: minden koncerten hangozzék el egy kortárs – XX. vagy XXI. századi – magyar mű is. Ezt leszámítva a résztvevő zenekarok szabadon szerkeszthették meg műsoraikat.

A sort január 23-án az 1923-ban alakult Debreceni Filharmonikus Zenekar kezdi Kocsár Balázs vezényletével. Műsorukon Mozart D-dúr (Haffner) és Haydn C-dúr (Medve) szimfóniája mellett Prokofjev Klasszikus szimfóniája csendül fel. Elhangzik még Kocsár Balázs Concerto lirico című, brácsaszólóra és zenekarra írt versenyműve is, a szólista Szűcs Máté lesz. Másnap, január 24-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar programját hallgathatják meg az érdeklődők Pál Tamás irányításával. Az 1962 óta működő zenekar megkülönböztetett figyelemmel viseltetik a kortárs szerzemények iránt – ahogy ez a hangversenyen is hallható lesz: Sosztakovics I. szimfóniáján kívül Poulenc és Szöllőssy András műveit játsszák. Zongorán közreműködik Marosfalvi Tünde és Zalánki Rita. Január 25-én a Nemzeti Filharmonikusoké a pódium, akiket a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Kovács László dirigál. A koncerten Liszt Les Préludes-je, Brahms D-dúr szerenádja és az 1943-ban született Dubrovay László Concerto ütőhangszerekre és zenekarra című műve szólal meg Bitó Gergely szólójával.

Néhány nap szünet után, január 30-án Magyarország legrégebbi, hivatásos muzsikusokból álló testületének, az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjével folytatódik a sorozat. A műsorukon felhangzó Galántai táncokat Kodály kifejezetten az együttesnek írta. Csajkovszkij Auer Lipótnak ajánlotta hegedűversenyét, aki azonban lejátszhatatlannak tartotta, így a darabot egy orosz hegedűs mutatta be később New Yorkban. Ezen az estén a fiatal hegedűművészre, Baráti Kristófra vár a feladat. Zárásként Schumann IV. szimfóniája csendül fel. A zenekart Rico Saccani vezényli.

aeedb7bb-7448-431f-8005-2d34f35f8cc9

A februári „blokk” 6-án kezdődik, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara lép színpadra, Vásáry Tamással az élen. Koncertjük a 2006-os Mozart-év jegyében állt össze: Mozart két műve – c-moll („Árvaházi”) mise és A bűnbánó Dávid című kantáta – mellett Dubrovay László After Mozart című kompozícióját szólaltatják meg. A következő napon, február 7-én a Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus műsora lesz hallható: Beethoven Egmont-nyitányával, Brahms D-dúr hegedűversenyével, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziájával, valamint Kodály Kállai kettősével örvendeztetik meg a hallgatóságot. Február 8 -án a MÁV Szimfonikus Zenekar Petrovics Emil zongoraversenyét és Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg Gál Tamás vezényletével. A zongoraszólót Prunyi Ilona játssza. Beethoven uralja a február 9-ei estét is: az Egmont-nyitány és a II. szimfónia a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában csendül fel. Ezen kívül hallható lesz Debussytől az Egy faun délutánja, Raveltől a Daphnis és Chloé II. szvit, valamint Jereb Ervin tormbitaversenye. Az est szólistája Horváth Bence lesz. Bérleten kívüli hangversenyen, február 13-án a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar előadásában hallhatjuk Berlioz Fantasztikus szimfóniáját és Vajda Magnificat című darabját a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budapesti Ifjúsági Kórus közreműködésével, Gal James (ének) szólójával. Az est karmestere Hollerung Gábor lesz.