Dezső

Pályázat Pécs zenei és konferenciaközpontjának építésére

2006.01.20. 00:00

Programkereső

Január 20-án írják ki azt a nemzetközi tervpályázatot, amelynek révén felépülhet a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs zenei és konferenciaközpontja.
adfb66e1-5e79-4455-b020-573261172b9a

A nyolcezer négyzetméteres beruházás várható költsége mintegy nyolcmilliárd forint lesz, amelyből öt százalékot fedez a város, körülbelül húsz százalékot várnak a kormánytól, míg a többi 2007-től érkezik az EU-tól.

A pécsi pályázat egyébként az említett létesítményen kívül olyan alappillérekre épült, mint a Zsolnay-gyár nagy, döntően műemléki épületegyüttesének felújítása, a Modern Magyar Képtárnak helyet adó barokk épülettömb kiegészítése, egy regionális könyvtár és információs központ kialakítása, illetve a pécsi közterek és parkok újjáélesztése.

Horváth Zsolt – civilben a Pannon Filharmonikusok igazgatója – a zenekar budapesti bérletsorozatának beharangozóján a LIGHT-nak elmondta, a munka során nagymértékben támaszkodott a Művészetek Palotáját jegyző építész, Zoboki Gábor tanácsaira, amikor összefoglalta, milyennek kell lennie egy 1000-1200 fős hangversenyteremnek, a kotta- és hangszertárnak, vagy éppen hogy hol helyezkedjen el a kávézó és a könyvesbolt, nem beszélve arról, mekkora páratartalmat kell biztosítani ott, ahol a zongora áll.

Zoboki Gábor ezután kiszállt az előkészítő munkából, minthogy ő maga is pályázni kíván. Horváth Zsolt szavaiból kiderült, elkészülte után a Pannon Filharmonikusok szeretnék üzemeltetni az épületet – ennek érdekében készített egy hosszú távú megvalósíthatósági tanulmányt, és egészen 2060-ig kidolgozta az üzemeltetési és működtetési tervet. Mint mondta, hasonló kulturális ipari szempontok lebegtek a szeme előtt, mint amilyenek például idén sikerre viszik Ausztriában a Mozart 250 elnevezésű projektet. A központ felépítésének szükségességét azzal is sikerült alátámasztania, hogy a térségben kétszáz kilométeres körzetben nincs korszerű hangversenyterem, miközben itt működik az évente kétszáztízmilliós önkormányzati és százharmincmilliós BM pénzalapból gazdálkodó Pannon Filharmonikusok zenekara és teljes spektrumú zeneoktatás is folyik Pécsett. Az új hangversenyteremnek köszönhetően Pécs a régió zenei központja lehet, helyet adva klasszikus, jazz-, világzenei, népzenei és popzenei koncerteknek, filmfesztiváloknak és konferenciáknak – írja a pécsi hírportál.